A videojátékok betiltása, avagy a gyereknevelés

Egyes felnőttek és az oktatásért, gyereknevelésért felelős emberek a számítógépes játékok betiltását kérvényeznék, mivel egyes fiatalok túl sok időt töltenek számítógépes és egyéb videojátékokkal.

A videojátékok ellen szóló érvként említhető, hogy nem tanulnak eleget a gyerekek és keveset mozognak kint a levegőn. Meg is kérdeztem néhány idősebb állampolgárt, hogy mit gondolnak a videojátékokról, és azt mondták „a videojátékok fölöslegesek, mert kint kellene mozognunk a friss levegőn, ráadásul a vérengzős játékokba sokan beleképzelik magukat, és öldökölnek.” Van benne igazság, de azért nem kellene az összes játékot betiltani, ugyanis vannak olyan játékok, melyek nem károsak vagy akár fejlesztőek is lehetnek.

Sokan vannak, akik nem betiltanák a játékokat, csak időhöz vagy szülői felügyelethez kötnék azok használatát. Az ilyen embereknek vagy hat és tíz év közötti gyermeke van, vagy van ilyen közeli rokona. Megkérdeztem több olyan családtagomat, akik gyermekeik miatt kötődnek a témához, és azt mondták, hogy ha egy kisiskolást nem szabályoznak, akkor ez később már szinte nem lehetséges.

A fiatalok viszont azt gondolják, hogy fölöslegesek az ilyen szankciók, ugyanis egy értelmes gyereknek van társasági élete, és a számítógépes játék hasznos időtöltés, ugyanis erősíti a képzelőerőt, esetleg a világról ad jobb nézetet. Az osztálytársaim nagy része azt mondja, ebben a korban ez természetes és elfogadható, ugyanis kikapcsolódást nyújt az iskola és az esetleges edzés után. Mondjuk én az alvást és a pihenést választom az edzés után.

Én személy szerint szeretem a játékokat, de csak az ízlésesség határáig. Az ilyen programok lehetnek hasznosak, de csak ha fejlesztő típusúak és megfelelő ideig használják őket. Persze nem arra gondolok, hogy csak a fejlesztő programok elfogadhatóak, de a többi programot vagy szülői felügyelettel vagy az idő korlátozásával lehetne használni. Vannak persze olyan játékgyártók, amik törekednek arra, hogy érdekes és biztonságosan használhatóak legyenek termékeik. Szerintem családok és játékok válogatják, hogy mit kell korlátozni és mit nem, addig is, amíg nem tudják biztosan, hogy mi lesz, addig jó szórakozást a játékokhoz.

R. D.

A kép forrása: r. nial bradshaw