Interjú Magyar Zsolt tanár úrral a Zrínyi verseny rendezéséről

Mióta tetszik szervezni a Zrínyi versenyt?MaZso

Ezt nem tudom pontosan, igazából nem is én vagyok az egyedüli szervező itt az iskolában, Juhász István tanár úr a nagyfőnök ebben a kérdésben és én inkább csak besegítek neki. Szerintem most már jó pár éve, 3-4-5 éve biztos helyszíne vagyunk ennek a versenynek. 

Milyen nehézségekkel jár egy ilyen verseny lebonyolítása?

Hát a legfőbb nehézség az, hogy nem csak a mi diákjaink vannak itt, hanem más iskolákból is jönnek diákok, és a terembeosztást nem a mi termeinkhez készítik el a verseny főszervezői. Tehát van, amikor nekünk át kell osztanunk, egy új beosztást kell készítenünk, és itt figyelembe kell vennünk azt, hogy ki milyen osztályba, melyik évfolyamba jár, az azonos iskolából lévő gyerekek se üljenek egymás mellett lehetőség szerint ‑ úgyhogy ez egy kicsit megnehezíti a dolgunkat. Illetve a tantermeknek a felszabadítása, mert a verseny ugyan 3-kor kezdődik, de azokat a termeket, amiket használnak délután vagy olyan időben, ami ütközést okozna, azokat mind egyeztetnünk kell a kollégákkal.

Ki állítja össze a feladatsorokat?

A feladatsort Kecskeméten állítják össze a MATEGYE Alapítvány munkatársai. Van egy pályázat, aminek keretében be lehet küldeni feladatokat, feladatjavaslatokat, feladatötleteket, és akkor ezekből illetve a saját maguk ötleteiből készítenek feladatokat és ebből állítanak össze feladatsorokat. 

Kik a felkészítőtanárok a mi iskolánkban?

Gyakorlatilag ugye úgy történik a felkészítés, hogy minden tanár, aki tanítja az adott osztályba járó diákokat, a verseny előtt szokott feladatokat bevinni gyakorlásképpen, illetve szoktunk kiadni otthoni munkára is ilyen feladatokat, hogy a diákok oldják meg és tudjanak miből felkészülni.

Ez a verseny lefedi a 2.-12. évfolyamos korosztályt. Ez körülbelül hány versenyzőt jelent országosan?

Hát a pontos számot nem tudom, de biztos, hogy több tízezer, tehát szerintem olyan 60-70 ezer versenyző körül lehet. Nyilván az alsóbb évfolyamokon nagyobb a részvétel, felsőbb évfolyamokon (11.-12. évfolyamon) viszonylag kevesen versenyeznek már a többiekhez képest, de természetesen azért ott is elég szép a versenyzők száma.

Az iskolánkból hányan indultak idén?

Hát, ha jól tudom, akkor 200-250 diák volt összesen, akit beneveztünk 7-től 12. évfolyamig bezárólag.

Az elmúlt években hogyan szerepeltek a diákjaink?

Általában elég jól szerepelünk, az országos döntőbe is elég sokan be szoktak jutni, ha jól tudom, akkor most a 7. évfolyamról, 9. évfolyamról, 10. évfolyamról jutott az országos döntőbe diákunk. Az országos döntőbe jutás úgy néz ki, hogy a körzeteknek az első helyezettje mindenképpen bejut – hogyha van egy megfelelő létszám természetesen -, és utána pedig az országosan legjobb pontszámot elért versenyzők jutnak be rajtuk kívül. Volt már olyan, hogy egy adott évfolyamon a 4. és 5. helyezett is bejutott, de idén csak az első helyezettek jutottak be az iskolánkból.

A résztvevők kapnak csokit!

Az iskolánk versenyzőinek eredményei: https://www.facebook.com/szigbp/posts/869152856527286

Készítette: Varga Lili