Lányok Napja 2016.

 

lányok napja 5

A Lányok Napja egy olyan kezdeményezés melynek célja, hogy népszerűsítse a nem feltétlenül „lányos” szakmáknak tartott műszaki és tudományos pályákat középiskolás lányok számára. A program segítségével később talán könnyebben eldöntheted, hogy érdekelnek-e  bizonyos területek –  pontosabban a műszaki, informatikai foglalkozások.

Először az USA-ban volt ilyen program, majd tovább i országok, köztük Magyarország követte a példát, idén már többedik alkalommal. A Lányok Napját világszerte ugyanazon a napon rendezik meg, nálunk a Nők a Tudományért Egyesület a főszervezője az eseménynek.lányok napja

Mi is történik ezen a napon? Számos cég közül választva lehet előzetesen jelentkezni, hogy aztán az adott napon – idén április 28-án – megismerkedhessünk és betekinthessünk a választott cégben zajló mindennapi  munkákba.

Miért is fontos ez? Miért jó ha egyre több lány választ ilyen pályát? Szerintem azért, mert például a fiúk/férfiak és a lányok/nők is máshogyan látják a dolgokat, így egy probléma megoldására többféle ötlet érkezik és szélesebb lehet a cég látóköre, megegyezések után hatékonyabb a munka.

Úgy gondolom és az hallom mindenfelől, hogy a világ is egyre inkább az informatikai, műszaki-technológiai változások felé halad, és egyre több ember kell majd az ilyen helyekre munkavállalónak – ha jól értenek hozzá.

Ugyan még csak hetedikes vagyok, mégis jelentkeztem, mert nem lehet ezt elég korán elkezdeni, mármint, az a véleményem, hogy minél hamarabb és minél többször részt vehetünk ilyen és hasonló programokon, annál többféle „munkával” ismerkedhetünk meg, és választhatjuk majd a számunkra minél megfelelőbbet – vagy ejthetjük teljesen ezt az irányt.

Én a GE Digital-nél voltam, mert szimpatikus volt a programjuk, valamint régen apukám is ennél a nagy cégnél kezdett dolgozni. Ez az lányok napja 2amerikai cég sokféle dologgal foglalkozik, többek között: turbinák, világítás, erőművek, vonatok, orvostudomány és ezekhez kapcsolódó eszközök minél egyszerűbbé, kezelhetőbbé, hatékonyabbá tételével.  Ezeknek a dolgoknak a fejlesztését, az ezekhez szükséges szoftverek is készítenek. Konkrétabban, most például orvosi röntgengépeket fejlesztenek, hogy minél részletesebben 3D-ben is meg tudják mutatni a képet. Arról a munkájukról is meséltek nekünk, hogy vonatoknál, repülőknél kb. napra pontosabban meg tudják majd mondani, hogy mikor fog elromlani (még Mo.-n nem).

Az iroda látogatások során kiderült, hogy ennél a vállalatnál nagyon is sokféle „ágon” lehet dolgozni. Az egyes területek vezetői és néhány munkavállaló elmesélték nekünk, pontosan mi is tartozik a feladatkörükbe, mivel foglalkoznak. A szép, új,  modern és környezettudatos épület és irodái nagyon tetszettek, ilyen környezetben jó lehet reggelente bejárni dolgozni, de azt is elárulták, hogy ha szükséges, akkor például otthonról is lehet dolgozni. A közösségi terekben az emberek, ha nagyon elfáradtak, csocsóval és ping-pongozással frissíthetik fel az agyukat.lányok napja 3

Az emelet körbesétálása után három „frissen” felvett lánnyal – akik nemrég végezték el az egyetemet – lehetett beszélgetni, kérdezni őket, majd pár HR-es hölggyel (akik felelősek többek között azért, hogy mindenki jól érezze magát a cégnél, valamint azért, hogy milyen típusú embereket vegyenek fel a céghez) beszélgettünk csoportban a jó és rossz tulajdonságainkról, és hogy miben tartjuk jónak magunkat.

Záró programként video-konferenciáztunk a többi GE-s helyszínen lévő, programon részt vevő lánnyal és megbeszéltük hol mit csináltak, mindeközben ennek a kommunikációs csatornának használatát is megismerhettük (leginkább a Skype-hoz hasonló)

Végezetül kis ajándékot kaptunk.

Nagyszerű, érdekes munkahelyen töltött  nap volt.

Gábor Luca