Versenyfelhívás

kepkivagas

A budapesti ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium a 2016/2017-es tanévben is meghirdeti az országos „2+1” IRODALMI ÉS FlLMES VERSENYT.

A verseny anyaga: Két kijelölt olvasmány és egy kijelölt film. A versenyen a művek ismerete, értelmezése és a köztük lévő összefüggések feltárása kerül a középpontba.

A verseny célja: Az élményszerű befogadás és műértés fejlesztése, az írásbeli és szóbeli megnyilatkozások színvonalának emelése, valamint a magyar irodalom tantárgyban kiemelkedő teljesítményre képes tanulók tehetséggondozása.

A versenyzők életkora: Részt vehetnek az általános és középiskolák 8. évfolyamos tanulói.

A verseny menete:

  • Az első forduló 120 perces zárthelyi dolgozat írása (segédeszköz használata nélkül). A fordulóból a legjobb eredményt elérő tanulók juthatnak tovább. A döntést a beküldött dolgozatok összehasonlításával a versenybizottság hozza meg.
  • A szóbeli feladatokból összeállított döntő – előreláthatólag – 15-20 diák részvételével zajlik. A forduló legjobb 10 résztvevője arany, ezüst vagy bronz fokozatú oklevelet kap és dicséretben részesül.

A kijelölt olvasmányok és a kijelölt film:

  •        J.D.Salinger: Rozsban a fogó
  •        Janne Teller: Semmi
  •        Egy különc srác feljegyzései
    (http://indavideo.hu/video/Egy_kulonc_srac_feljegyzesei)

Nevezési díj: nincs.

Lebonyolítás:

  1. A nevezést 2016. november 25-éig kérjük továbbítani e-mailben, címünk: irodfilmverseny@gmail.com. A tanuló és a felkészítő tanár neve mellett kérjük, jelöljék meg az írásbeli helyszínét is: a dolgozat megírható a tanuló iskolájában, de megírható ugyanígy az Apáczai Gimnázium épületében is.
  2. Az első forduló 2016. november 30-án, szerdán (az Apáczai Gimnázium nyílt napján), 14 órai kezdettel kerül megrendezésre. A gimnázium honlapjáról (www.apaczai.elte.hu) aznap reggel 8 órától letölthető a feladatlap, másnap, december 1-jén pedig a javítókulcs. A dolgozatok javítására és pontozására az iskolák tanárait kérjük fel.
  3. A megadott ponthatárt elérő dolgozatokat 2016. december 7-ig kérjük, az alábbi címre adják postára: 2+1 Irodalmi és Filmes Verseny – ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium – 1053 Budapest, Papnövelde u. 4-6.
  4. A továbbjutásról 2016. december 12-ig e-mailben értesítjük a résztvevő iskolákat.
  5. A döntő és az eredményhirdetés színhelye és ideje: az Apáczai Gimnázium színházterme, 2016. december 19. (hétfő).

Díjazás:    A két forduló alapján legjobb eredményt elért tanulók az oklevél mellett könyv- és mozijegyvásárlásra fordítható utalványokban részesülnek, összesen 60 ezer Ft értékben, valamint – amennyiben tanulmányaikat gimnáziumunk humán tagozatán folytatnák, mentesülnek a szóbeli felvételi alól.

A lebonyolításért felelős: az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium magyar munkaközössége, a verseny főszervezője: Dr. Czéh Zoltán. Elérhetősége: czehzo@gmail.com, ill. 06-30/288-53-18.