Stressz

Stressznek nevezünk minden olystressz_7_nan hatást, amely az ember élettani és lélektani alkalmazkodási mechanizmusát befolyásolja.
A stressz klasszikus leírása Selye János nevéhez kapcsolódik, szerinte a különböző károsító hatásokra a szervezet azonos módon, az „általános adaptációs szindrómával” reagál.

A gyermekkori stressz

A gyerekek számára sem más a helyzet. Nekik is alkalmazkodni kell a környezetükhöz, a családhoz. Amiben mégis több, hogy ők erősebb alkalmazkodásra vannak ítélve, hiszen egy felnőttekkel körülvett világban kell élniük. Ez sokszor állítja őket komoly kihívások elé.
Az, hogy a gyermek hogyan birkózik meg a stresszel, milyen stratégiákat sajátít el a gyermekkorban, garantáltan kihatással lesz egész további életére.

Mi a jó és mi a káros stressz?

A stressz nem mindig negatív fogalom, érdemes tehát tisztáznunk néhány kérdést.

Astressz41 distressz során olyan veszélyeztető környezeti hatások érik a szervezetet, melyek stresszreakciókat eredményeznek. Ezek a hatások negatív érzelmeket, tehetetlenséget, reménytelenséget váltanak ki, hosszútávon csökkenti az immunrendszer működését, betegségeket válthatnak ki.
Ilyen például a bukás félévkor vagy a sorozatos rossz jegyek.

Az eustressz az egyén megküzdési lehetőségeit nem haladja meg, az egyén pozitívan értékeli.
Ilyen például egy futóverseny vagy az első randevú.

Stressz tünetei

Minden gyermekre más módon hat a stressz, mindenki más módon mutatja ki, és a feszültségét is más módon vezeti le.

Lehet, hogy a viselkedésében jelentkeznek a tünetek:

  • Ingerült, agresszív a gyermekemnews_8964_stressz_es_magasvernyomas
  • Visszahúzódóbb, félénkebb
  • Gyerekesebb
  • Semmi nem jó neki
  • Máson vezeti le a feszültségét
  • Izgulósabb, lámpaláz
  • Számítógépes játékfüggőség
  • TV függőség
  • Nassol, kialakul a súlyfölösleg

Miért kell foglakozni a stresszel?

A gyerekkorban kezd kialakulni a személyiség, amely azután egész életünkben formálódik.

Ahhoz, hogy a gyermek élete során boldognak és elégedettnek mondja és érezze magát, a legjelentősebb kihívás számára a stressz kezelése. Annak a gyermeknek, akinek jó a problémamegoldó képessége, jól fogja venni ezeket az akadályokat. Azoknál a gyermekeknél, ahol hiányosságok vannak e téren, könnyebben jelentkeznek a lelki és a fizikai problémák.

Hogyan csökkenthető a stressz ?

A legbiztosabb pont a szülők és a gyermek közötti jó kapcsolat, ahol a gyerek megértésre, szeretetre és biztonságra talál. A gyerek ilyen helyzetben mer és tud a szüleihez fordulni segítségért.

De vannak olyan helyzetek, amiknél mi magunk is tudunk cselekedni. Ha úgy érzed, hogy idegesebb vagy az átlagosnál, és néha ingerültebben reagálod le a helyzeteket, akkor lassíts egy kicsit. Próbálj rájönni, hogy miért van ez. Túl sok mindent vállaltál magadra? Valami nem sikerült úgy, ahogyan azt te szeretted volna? Bántott valakinek a megjegyzése vagy viselkedése? Keveset alszol?

Ilszakado-kotelyenkor próbálj kitörni a megszokott dolgokból, és szakíts időt magadra. Csinálj olyan dolgokat, ahol levezetheted a feszültséget. Sportolj többet, hallgass zenét, és táncolj rá, látogass el valakihez, akivel már régen találkoztál, vagy csak fogj egy párnát, szorítsd az arcod elé, és kiálts jó nagyot, jó sokszor.Vagy ha kedved van, csupán csukd le a szemed, és feküdj mozdulatlanul az ágyon, néhány percig. Akár ez is segíthet.

Tulajdonképpen mindegy mit, csak csináld azt, ami feltölt téged. Mert fontos, hogy figyelj magadra is a sok feladat és tennivaló között. Ha úgy érzed, túl nagy teher nehezedik rád, gondolkodj el, hogy hogyan változtathatnál ezen. Segít-e az, ha most azonnal nekilátsz, és elvégzed, hogy túl legyél rajta?

Arra is figyelj, hogy megoldani próbáld a stresszt, ne pedig elfojtani. Az feltöltődés segít, hogy erőt meríts, de a stressz forrását nem szüntetik meg.
A legfontosabb az, hogy jól érezd magadat a bőrödben!

Gyűjtötte, írta: Gyöngyösi Sára
Forrás: www.boldog-gyermek.hu