Újévi fogadalmak

Vágyai és céljai mindenkinek vannak. Mikor p2012-uj-evedig elérkezik az év utolsó napja, akkor sokan újra átgondolják, hogy mit valósítottak meg, és hogy mit nem.
Az emberek majdnem 70 százaléka nem tudja betartani a saját maga által megszabott szabályokat.

Újévkor szokássá vált fogadalmakat tenni. A hagyományosakat mindenki ismeri, a viccesebbeket pedig ontja magából az internet. Újévkor úgy érezhetjük, hogy jövőre mindenre képesek lehetünk, mindent újrakezdhetünk.
De van-e értelme az újévi fogadalmaknak?
Önmagában a fogadalmak jó dolgok. Ha valaki elismeri, hogy hibázott, vagy valamit nem csinál tökéletesen, sőt, még arra is rájön, hogy mit rontott el, és hogyan lehetne tenni ellene, az az első lépés a változás felé. Mindenki ezt mondja, és aki már sikeresen legyőzött egy rossz szokást, az is bevallja, hogy így van.
Hiszen cél nélkül elég nehéz elindulni. Ha pedig elhatározod, hogy mit fogsz csinálni, az segíteni fog abban, hogy meg is csinálhasd. Egyszerűnek hangzik, nem?

És akkor ez azt jelenti, hogy az újévi fogadalmak hasznosak?
Hát ha betartják őket, és nem csak a szabályok meghozásánál gondolják komolyan, akkor igen.

Dszilveszteri-babonake egyet nem szabad elfelejteni! Az újév, csak egy dátum, két év elválasztása. Ahhoz, hogy eltörölhesd azokat a szokásokat, amik zavarnak, nem kell kivárnod január elsejét. Hiszen – kicsit drámaian megfogalmazva, de igazságot mondva- minden nap egy új esély, egy új lehetőség. És minél hamarabb kezedbe veszed az irányítást, annál hamarabb következik be a változás.

Itt van néhány tanács, amit a senseofbeauty.hu tett közzé, hogy könnyebb legyen betartani a fogadalmakat:

  • Egyszerre egy fogadalomra koncentrálj!Ha az életedben több dolgon is szeretnél változtatni, akkor rendezd fontossági sorrendbe.
  • Általánosságok helyett tűzz ki konkrét célt! 98605-ujevi-fogadalmak
    Nehéz eleget tenni annak a fogadalomnak, hogy „az idén megjavulok”, „le fogok fogyni”, „ezentúl spórolok”. Ha viszont konkrétumokban gondolkodsz (például: nem káromkodom, az év végéig leadok 10 kilót, vagy minden hónapban félreteszek 5 ezer forintot), biztosan tudni fogod, hogy hol tartasz a célod elérésében.
  • Tudatosítsd magadban az elhatározásod okát!
    Fogalmazd meg, hogy miért szeretnél ezen változtatni, így segíthet új erőre kapni, ha időközben elgyengülnél.
  • Bízz magadban!
    Koncentrálj arra, hogy igenis be tudod tartani az újévi fogadalmadat! Gondolj úgy magadra, mint egy sportolóra, aki folyamatosan edz. Ha kitartó vagy, előbb-utóbb be fogsz érni a célba!
  • Haladj fokozatosan!
    Az a fogadalmad, hogy rendszeresen fogsz futni? Rendben, de nem kell rögtön a maratonnal kezdened. Fuss első nap 250 métert, majd 500-at és így tovább, amíg elégedett nem leszel az eredménnyel.
  • Ne csüggedj el kisebb visszaesések esetén!
    Kevés olyan ember van, aki soha nem inog meg, ha meg akar változni. Az a lényeg, hogy ha vissza is estél valamiért, tudd, hogy ez nem jogosít fel a fogadalmad feladására. Inkább vond le a megfelelő következtetéseket.

Gyöngyösi Sára