SzigSzív I Hallgas a szívedre, szavazz az életre!

HALLGASS A SZÍVEDRE, SZAVAZZ AZ ÉLETRE!

A SzigSzív csapatával Gyöngyösi Sára beszélgetett

27749901_2086091668329518_1802799595214839851_nMit jelent az, hogy SzigSzív?

Egyfelől minket (a Szent István Gimnázium 9.b osztályának öt fős csapatát: Bukovácz Dórit, Csatár Esztert, Erdész Barnabást, Gábor Lucát, Ivánka Laurát), akik bekerültünk a II. Semmelweis Egészségverseny elődöntőjébe. Másfelől egy facebook oldalt (https://www.facebook.com/szigsziv/), amely a lelke annak a kampánynak, amelyet szív-érrendszeri prevenció témájában kell csinálnunk március 9-ig.

Hogy találtatok rá erre a versenyre?

Már tavaly láttuk az iskola falán a plakátot, de mivel akkor még nem voltunk gimnazisták, várnunk kellett. Mivel mindannyian az egészségügyben szeretnénk dolgozni, örültünk egy olyan versenynek, ami nem állatokkal és növényekkel, hanem az emberi testtel és egészséggel kapcsolatos.

Hogyan zajlottak az eddigi fordulók?

Az első két forduló a külső szemlélőnek nagyon „gagyinak” tűnhet, mert interneten kellett válaszolni kérdésekre olyan témákban, mint pl. kardiovaszkuláris prevenció, reproduktív egészségügy, tumorprevenció. Valójában nagyon gyorsan és nagyon sok kérdést kaptunk, és a SOTE hallgatói által összeállított tananyag sem volt könnyű olvasmány. Jelenleg a 10. helyen állunk, és úgy érezzük, ez a három hetes kampány az igazi kihívás.

Mit kell csinálnotok?

Először a Valentin-napon jelentünk meg, ekkor mutattuk be a jelvényünket, raktuk ki a szórólapokat stb. Elkezdtünk felnőtt és gimnazista rizikóteszteket kitöltetni, és online kvízteszünk is van. Eddig két kisfilmet készítettünk, most szerdán készítjük a harmadikat, amelyben az egész osztály (sőt, ha összejön, az egész évfolyam) benne lesz. A Szülői Bálon versfelolvasást tervezünk, ha sikerül, lesz két flashmob és faültetés is. Természetesen az egész kampány a március 1-jei Egészségnapra épül, ahol standot kell felállítanunk.

Mi a célotok ezzel?

Hát nem a pluszpont és nem is laptop vagy ilyen☺ Őszintén szólva, először csak szerettünk volna valamiben nyerni. Az sem volt utolsó szempont, hogy bejussunk a SOTE bármelyik tömbjének belsejébe. De miközben készültünk, rájöttünk, hogy ennek a megelőzésnek tényleg van gyakorlati haszna. A kampány során pedig már most megtanultunk filmet vágni, és meglepően sok tanár és istvános bizonyult őszinte drukkernek. Szóval eddig jó buli.

Csatár Eszter, Gyöngyösi Sára