Nemzeti Tehetség Program a Szent István Gimnáziumban

A székelyudvarhelyi diákok munkái

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő a Nemzeti Tehetség Program, nyílt pályázatot hirdetett a tehetségsegítés feltételrendszerének javítását célzó hazai programok támogatására (a pályázati kategória kódja: NTP-TFJ-17) 2017–2018 évben. A Szent István Gimnázium művésztanára három eszköz beszerzésére pályázott, amellyel fejleszteni kívánta az iskolában tanuló diákok gyakorlati művészeti tevékenységeit. A sikeres pályázat segítségével a gimnázium egy tűzzománc kemencével, agyagégető kemencével valamint egy grafikai préssel gyarapodott. Ezzel egy komplexebb vizuális oktatás, nevelés indulhatott meg egy reál beállítottságú intézmény programjában. A nagymúltú, országos viszonylatban elsők között elismert intézmény tanulói így bepillantást kaphatnak ipar-, képző- valamint népművészeti szakirányok varázslatos sokszínűségébe. Ezeknek az eszközöknek segítségével a 13-18 éves korosztályig mindenki az önkifejezés változatosságát ismerhette meg. Tűzzománcból ékszert valamint képet készítettek, agyagból szobrászati alkotásokat, a présgép segítségével pedig a sokszorosító grafikai eljárásokból a linómetszetet próbálhatták ki. Ezek órai keretben valamint szakkör formájában valósultak meg. A Szent István Gimnázium éves programjában több külföldi csoport fogadása is terítéken van, ahol élményekben gazdagodnak az ide érkezők. Így volt ez a székelyudvarhelyi Tamási Áron testvériskola diákjaival, valamint a Spanyolországból ide érkező cserediákokkal is. Mindkét csoport részt vehetett egy több órás tűzzománc készítés programon, ami után élményekkel és a saját maguk által készített ékszerrel, képpel térhettek haza. Sokan voltak, kultúrától függetlenül, akik most próbálták ki először ezt a technikát.

A székelyudvarhelyi Tamási Áron iskola diákjai tűzzománcoznak
A székelyudvarhelyi Tamási Áron iskola diákjai tűzzománcoznak
A székelyudvarhelyi diákok munkái
A székelyudvarhelyi diákok munkái

 

A spanyol cserediákok tűzzománcoznak
A spanyol cserediákok tűzzománcoznak
A cserediákok munkái
A cserediákok munkái

 

A Szent István gimnázium tanárainak is lehetősége nyílt arra, hogy foglalkozásokon vegyenek részt, érdeklődési körük szerint kipróbálhassák ezeket a technikákat. Akit ideje engedte élt is ezzel a lehetőséggel és szebbnél szebb tűzzománc ékszert vagy metszetet készített. Így diákok tanárokkal vagy csak a pedagógusok, együtt alkothattak az alkotás örömének és a közösség építésének jegyében.

Szatmári-Bajkó Ildikó tanárnő tűzzománcozik
Szatmári-Bajkó Ildikó tanárnő tűzzománcozik

 

Az alkotni vágyás öröme már korán megmutatkozik. Ezt is bizonyította, hogy egy óvodás csoport is ellátogatott az iskolába, a Brunszvik Teréz Budavári Óvodák egyikéből. Felszabadultan készítették madár, valamint halfiguráikat agyagból, amit végül meg is festhettek. Ezeket a szépséges alkotásokat az égetés után megkapták, hazavihették.

Óvodás csoport
Óvodás csoport…
...és a készített munkáik
…és a készített munkáik

Ennek a nyertes pályázatnak köszönhetően, a megvásárolt eszközök által, az intézmény sokat tud tenni otthonosabbá válásában és nevelési-oktatási céljainak gyarapításában.

Írta: Cs. Szabó Zsuzsa, a Szent István Gimnázium rajztanára