Az állatkísérleteket be kell tiltani

Ugye a te fürV2-Colgate-Max-Fresh-Shockwave-packshot-lgdőszobapolcodon is előfordult már Colgate fogkrém, Head & Shoulders vagy Pantene sampon, Old Spice vagy Secret dezodor, esetleg egy Hugo Boss vagy egy Laura Biagiotti kölni? Valaki biztosan vett már a háztartásodban Always betétet, Vanish öblítőszert vagy Palmolive szappant. Ezek a termékek egytől egyig állatokon tesztelt készítmények.

Vajon milyen érzés lehet az, ha valakinek a nyakát satuba fogják és élete végéig a szemén keresztül vegyszereket fecskendeznek a szervezetébe úgy, hogy nem tud mozdulni sem? Ezt kell átélnie a háztartási vegyszerek és a szépségápolási szerek tesztelése során egyéb állatfajták mellett például a nyulaknak. A laborteszteken az albínó nyulak felbecsülhetetlen tömege vakul meg évente, miközben mi, emberek nyugodt szívvel használjuk az így tesztelt termékeket. Az albínó nyulakat olcsóságuk, gyors szaporíthatóságuk miatt hasznosítják a kémiai kísérletek során.

A23456_kerdojelz állatkísérletek kapcsán sokszor merül fel az a kérdés: mindenképpen szükséges, hogy állatokon teszteljünk gyógyszereket, kozmetikumokat vagy éppen adalékanyagokat? Bár bizonyos esetekben ez valóban nélkülözhetetlen, máskor könnyen kiválthatóak az állatkísérletek.

A gyógyszerészeti, illetve élettani kutatásoknál az állatkísérletek gyakran nélkülözhetetlenek, elsősorban azért, mert az élőlények szervezetei elképesztően bonyolultak, és a kutatók gyakran csak egy-egy kis szeletét ismerik ezeknek a folyamatoknak. Ha azonban egy élő szervezet részeként vizsgálhatják ezeket, jóval pontosabb képet kaphatnak. Ez nagyon fontos lehet például a genetikai vizsgálatoknál vagy akkor, amikor egy gyógyszer hosszabb távú mellékhatásait tesztelik.

Más esetekben azonban az állatkísérletek valóban feleslegesek, például a kozmetikai iparban vagy azokban az elsősorban harcászati vizsgálatokban, melyekben a különböző traumás sérüléseket, illetve az ezek minél hatékonyabb ellátását vizsgálják. Számos országban, például Indiában, Norvégiában, Izraelben vagy az Európai Unió tagországaiban szigorúan tiltják az állatokon való kozmetikai célú kísérletezést, illetve azoknak a kozmetikumoknak a forgalmazását, melyeket állatokon teszteltek. Emellett a tudomány más területein is egyre több esetben választják a különböző alternatív megoldásokat az állatkísérletek helyett. A kutatók igyekeznek minél több esetben kiváltani az állatkísérleteket egyéb módszerekkel, ezt többek között az állatkísérletekre vonatkozó szabályozások is előírják.

Az altern3 Jun24 01atív tesztelési módszerek között találhatjuk a szövetmintákon és mesterséges szöveteken végzett kísér leteket, a számítógépes modellezést és a speciálisan kiképzett műanyag bábukat. Ezeket használhatják betegségek tanulmányozására, bőrtünetek bemutatására, balesetek szimulálására vagy éppen arra, hogy a különböző traumák hatásait, illetve azok ellátásának lehetőségeit tanulmányozzák. Ezekre a különleges alternatív tesztelési lehetőségekre is egyre több figyelmet fordítanak a kutatók, újabb és újabb, egyre pontosabb módszereket dolgoznak ki.

Sárkány Lídia