A kábítószerhasználat növekedése

Manapság egyre többet tapasztaljuk azt, hogy az úgynevezett „Z” generációt alkotó fiatalok körében egyre elterjedtebbé válnak a tudatmódosító szerek, amelyek használatában nagy a rizikófaktor, valamint eltereli a kamaszok figyelmét más fontosabb dolgokról.

Miért használják ilyen sokan?
Az emberek gyakran azért nyúlnak ilyen szerekhez, mert nem tudnak érvényesülni a társadalomban, de vannak, akik „kivagyiságból” ilyen módon akarják felhívni magukra a figyelmet. Sőt, akadnak olyanok is, akik már egy olyan életszínvonallal rendelkeznek, (tehetősebb emberek pl.: énekesek, hogy nem találnak más időtöltést.

Statisztikák
Egy 2013-as felmérés szerint azok, akik először próbálnak ki valamilyen kábítószert, 15,9%-ban függővé válnak. Magyarországon a tudatmódosító szereket élvező emberek 95%-a szerencsére csak legálisat fogyaszt. Pl.: alkoholt és cigarettát. Az illegális szerek élvezőinek nagy része is „csak” füves cigarettával és gyengébb szintetikus drogokkal foglalkozik. Viszont ők is nagy veszélyben vannak, ugyanis egy idő után már nem érik be gyengébb drogokkal, hanem erősebb, legrosszabb esetben vénás eszközökkel érik el a kívánt hatást.

Veszélyek
A kábítószer használatával nagy veszélynek tesszük ki magunkat, mivel kialakulhat a függőség, az impotencia, esetleg fertőző betegségek is veszélyeztethetik a szervezetünket. Megromolhat teljesítményünk mind az iskolában, mind a munkahelyünkön, ezért a szert élvező emberek nagy része elveszíti a munkáját, vagy eltanácsolják őket tanintézményükből. A vénás szerek rendkívül veszélyesnek mondhatóak, mivel azon kívül, hogy leépítik a szervezetet, fertőző betegségeket terjesztenek, amelyek gyakran halálos kimenetelűek lehetnek. Elterjedt betegség például a HIV vírus, amely az ember bármely váladékán keresztül eljuthat egy másik egyén szervezetébe. Mivel a betegség gyógyíthatatlan, ezért csak egy eszközünk van a védekezésre: a megelőzés. Javasolt, hogy ne érintkezzünk mások vérével, valamint rendkívüli veszélyben vannak a vénás kábítószerek élvezőin kívül azok is, akik gyakran váltogatják partnerüket nemi életükben.

Védekezés
Mint mindenhol, a drogoknál is a legjobb védekezés a megelőzés, ami azon kívül, hogy sokat beszélgetünk a szüleinkkel a témáról – akik jó esetben nyitnak és segítenek nekünk – , magában foglalja azt, hogy ha szórakozni megyünk, ne hagyjuk őrizetlenül italunkat,.Érdemes megválogatni baráti körünket is.

Hegedüs Botond

Fénykép: Images Monkey