GENESIS- Sebatião Salgado

salgadoAbból az indíttatásból készült el ez a kiállítás, hogy felhívja az emberek figyelmét a Föld azon a kis részére, ami érintetlen maradt. Ezeknek a csodáknak a megóvása érdekében akar cselekedni. A Genesis projekttel, és az általa alapított alapítvánnyal, a Instituto Terra, akarja bemutatni ezeket a helyeket.

A Genesis a világ legkülönbözőbb érintetlen tájairól készült képeket tartalmaz. Láthatunk képeket a Galapagos- szigetek állatvilágáról, az Antarktika és a dél-Atlanti-óceán bálnáiról, Brazília és Afrika sokszínű élővilágáról; az Amazonas-őserdő mélyén elő törzsekről, a Nyugat-Pápuai korowai népről, a szudáni dinka törzsről, a sarkkörön élő nomád törzsekről, és még sok másról.

Az e2gyik kedvenc képem a „Whale tail” (bálnafarok). Ezt a fekekte-fehér képet az Argentínához tartozó Valdés- félsziget közelében készítette. Ez a környék a déli simabálna kedvenc tartózkodási helye. A déli simabálna gyakran úgy úszik, hogy a farka kiemelkedik a vízből. A képen varázslatosan összemosódik az ég és a tenger, nem észlelhető pontosan, hogy hol van a határ. Az egyhangúságot a sejtelmesen hullámzó víz töri meg, ahol a bálna a farkát éppen kiemeli a vízből úszás közbe. A látvány kísértetiesen hasonlít egy lepkére, ami épp most szállt rá a víz felszínére, finom hullámokat keltve, ami éppen csak megrezegteti a tükörképet.

Ez a kép csak egy a sok közül, ami az érintetlen természetet mutatja be.

A kiállítás képanyaga nagyon tetszett, és megérintett az a mondanivaló, amit a fotóművész közölni akart az emberiséggel.

Kegyes-Brassai Eszter Kinga