Szilveszterkor elveszett kutyák

Szilveszter, mi is jut eszünkbe a szóról? Bulizás, régi év zárása, az új év kezdete, család, barátok, és főként az, hogy jól érezzük magunkat. Viszont egy dolgot önző módon elfelejtünk, vagy csak nem akarunk vele foglalkozni – a kutyák rettegnek a petárdák és tűzijátékok hangjától. Pedig a szóban forgó állat is egy érző lény, és ő is tud szeretni, ugyanúgy, mint mi. Általában csak a kutyás réteg érdekelt ebben az ügyben, másokat egyáltalán nem érdekel, hány kutya tűnik el az ünnepek idejében, vagy hogy egyáltalán van ilyen szörnyűség. Bizony van, és most nem arról beszélek, hogy ne érezzük jól magunkat az ünnepen, hanem arról, hogy ügyeljünk arra, hogy másoknak ezzel semmilyen nemű kárt ne tegyünk, legyen az állat, ember, növény stb. Tehát élni és élni hagyni.

kutyaatmeretezve

 

Hogyan tehetünk ez ellen?

A kutyák köztudottan félnek a petárdáktól. De miért is? Egy egészséges kutya meg tudja szokni a társadalom zajait, akár az autó hangjáról, fűnyíróról vagy zenéről van szó, mivel bizonyos időközönként hallja ezeket. A petárdát azonban nem képes megszokni, mivel a kutya gondolkodásának ez túl nagy időközönként zajlik. Ilyenkor halálos félelmet érez, próbál menekülni, ennek következtében eltűnhet otthonából. Ezt a félelmet fokozza a miénknél kifinomultabb hallása, melynek segítségével a zajokat jóval hangosabbnak érzékeli, mint mi. A megoldás magától értetődik: a törvény is tiltja a petárdázást, de mi is törekedjünk arra, hogy bárhol ünnepeljük is az új évet, ne petárdázzunk, ezzel sok kis életet menthetünk meg. Valamint ha kutyatulajdonosok vagyunk, akkor szilveszterkor külön figyeljünk oda házi kedvencünkre.

 

kutya 2

 

 

Mi történik az elveszett kutyákkal?

Az elkóborolt kutyusok nagyjából 70%-a kerül vissza az otthonába vagy talál új gazdára. A többit viszont 14 napon belül elaltatják.

 

 

 

sintér

Hegedűs Botond