Kell az iskolai egyenruha?

Elsőrendű – ez jut eszünkbe arról az iskoláról, ahol kötelező az egyenruha viselése. Azonban a fiatal diákok nem szeretnék ezt viselni az iskolában. Jobb emberekké nevel az egyenruha? Vagy inkább elvész a gyerekek egyénisége?

A tanárok és a szakértők szerint 5 előny származik az egyenruha viseléséből:biztonság, büszkeség, egyenlőség, kényelem és felkészítés.

Biztonság: Ha a tanintézménybe idegen ember vegyül el, könnyebben ki lehet szűrni az egyenruhások közt.

Büszkeség: A hovatartozás érzését elősegítheti az egyenfelszerelés, ezért akár büszkeséggel is eltöltheti a diákokat.

Egyenlőség: A szegény és a gazdag diákok közti különbséget elfedi az egyenöltözék.

Kényelem: Könnyebben és gyorsabban megy a reggeli készülődés.

Felkészítés: A gyerekeknek fel kell készülniük a felnőtt életre. Márpedig a legtöbb munkahelyeken kötelező valamiféle egyenruha.

A liberális szülők az egyéniség és kreativitás elvesztésével érvelnek az előírt egyenruha ellen. A diákok egyszerűen azért utálják az előírást, mert egyszerűen „bénán néz ki”. Kisebb korban elviselik, de a kamaszodás kezdeténél lázadni kezdenek ellene.

 

Petruska Éva klinikai szakpszichológus, gyógypedagógus szerint ez teljesen természetes. „A kitörni vágyó személyiség még az egyenruhát is egyediesíteni akarja. Ha pedig ezt nem hagyják, akár pszichológiai problémák is felmerülhetnek: minél inkább elnyomják, annál rosszabb lesz, a személyiségfejlődésre pedig mindenképpen rányomja a bélyegét.”

Na de hogyan is néz ki egy igazi iskolai egyenruha?

Angliában a fiúk általában hosszú nadrágot, a lányok szoknyát hordanak.

Nemcsak Angliában és Japánban, hanem Lengyelországban, Litvániában, Nigériában, Peruban, Thaiföldön, Dél- Afrikában, Törökországban, és a világ sok más országában is kötelező az iskolai egyenruha.

Egy tanulmány szerint az egyenruhát viselő iskolák diákjai sokkal fegyelmezettebbek, mint az olyan iskolák diákjai, ahol ez nem kötelező. Kutatások szerint együttérzőbbek is az uniformist viselők.

Hmmm. Lehet hogy nem is olyan rossz az egyenöltözék?

Ti mit gondoltok, szeretnétek egyenruhát viselni? Vagy elég, ha van valami egyéni egyenpulóver, amit a szabadidődben tudsz hordani?

Szeretnétek saját istvános pulcsit?