Advent

Advent a keresztények számára

most_Advent

Advent a keresztény kultúrkörben a karácsony napját (december 25-ét) megelőző negyedik vasárnaptól karácsonyig számított időszak. Advent első vasárnapja az, amely Szent András napjához legközelebb eső vasárnap, egyúttal az egyházi év kezdetét is jelenti a kereszténység körében. Az advent szó jelentése „eljövetel”. A latin „adventos Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „az Úr eljövetele”.

Adventi ÜNNEPEK

Ma már a keresztényeken kívül is szinte mindenki ünnepli az adventi időszakot. Ebben az ünnepben már nem olyan fontos a vallás mint amihez kapcsolható volt régen. Erre az ünnepre vonatkozóan is vannak szokások, de mára ezeki is kissé a homályba vesztek. Vannak, akik őrzik a hagyományokat, s vannak, akik újakat vezetnek be a saját családjuknál. Ilyen lehet az adventi koszorú is.

Adventi koszorú:

Eredetileg három lila és egy rózsaszín gyertya van a koszorún. A lila a bűnbánatot és megtérést, a rózsaszín az örömöt jelképezi. Sorrendjük: lila, lila, rózsaszín, lila. Ezekhez különböző bibliai személyeket állíthatunk különböző cselekedeteikkel. Például:

  • régen_AdventÁdám és Éva – akiknek elsőként ígérte meg a megváltást Isten. Ez a hit gyertyája. (lila)
  • Zsidó nép – akinek Isten megígérte, hogy közülük származik majd a Messiás. Ez a remény gyertyája.(lila)
  • Keresztelő Szent János – ő hirdette Jézus eljövetelét előkészítve az utat Jézushoz. Ez a szeretet gyertyája.(lila)
  • Szűz Mária – a makulátlan istenanya. Ez a rózsaszín gyertya az örömé.

Ezen kívül a keresztény hagyományokat őrző koszorúnak számít a csupa piros gyertyából álló, mert az Jézus vérét jelképezi.