Az FLL verseny

20180113_175329

Aki esetleg nem tudná, az FLL a First Lego League rövidítése. A versenyt, mint eddig minden évben, most is megtartották Magyarországon, hat különböző helyszínen. A versenyt idén már ötödik alkalommal rendezték meg, amelyen a csapatunk 3 tagja már egyszer részt vett, én és egy másik diák viszont most vettünk részt rajta először.

Ebben az évben a versenyt az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban rendezték meg, ami csapattagjaim elmondása szerint a múlt évihez képest sokkal jobb helyszín volt. Múlt évben ugyanis a PlayIT-n rendezték meg, ahol hatalmas hangzavar, illetve tömeg volt, és nem lehetett figyelni. Most is, mint minden évben, a versenynek négy szakasza volt: Először is a robotfutam, ami az egész verseny lényege. Ez arról szól, hogy egy megadott pályára kellett építeni egy robotot Legóból, illetve beprogramozni azt a feladatok elvégzésére. 2 és fél percünk volt végigmenni a pályán, ami nem mindig volt tartható időhatár. Ebben a kategóriában három futam volt. A második kategória a prezentáció volt, amihez ebben az évben a víz pazarlással kapcsoltban találnunk kellett egy problémát, utána kellett néznünk, és ki kellett dolgoznunk egy megoldást erre a problémára. Az előadásra összesen öt percünk volt, de amikor lejárt az időnk, a zsűri azt mondta, hogy szeretnék hallani az előadás végét. A harmadik kategóriában (csapatmunka) arról kellett körülbelül tíz percet beszélnünk, hogy hogyan vette ki a részét mindenki a munkából. A negyedik kategória a robot design volt, ami 1 perctől akár fél óráig is eltarthatott. Ennél a kategóriánál két csoportra bontottak minket: egyik csoport beszélt a programról, hogy miért úgy írtuk meg, illetve melyik rész mire jó, a másik csoport pedig arról beszélt, hogy miért így építettük meg a robotot és, hogy a karok, amikkel a feladatokat megoldjuk, miért így néznek ki. A csapatok közül mindenki kapott egy programbeosztást, ahol leírták, hogy min mikor vesz a részt a csapat. Illetve kaptunk ezen kívül egy termet, ahol a prezentációt gyakorolhattuk, és voltak még külön pályák is, ahol a robotot építhettük. A verseny végeztével (ami 4 óra körül lehetett) volt az eredményhirdetés ahol megtudtuk, hogy továbbjutottunk. Nagyon boldogak voltunk, de szerintem már mindenki haza akart menni. Nagyon jó nap volt, de nagyon fárasztó is. Lehet, hogy fárasztó volt a nap, de úgy érzem, megérte.

 

Benedek

Iskolánk Pliz Help nevű csapata az FLL nemzetközi robotikai verseny magyarországi fordulóján 3. helyezést ért el, így továbbjutva a Délkelet-Európai döntőre, Lengyelországba.
A csapat tagjai: Barna Benedek 7. B; Szittya Marcell Kristóf 7.B; Huszár Bálint 10. D; Molnár Máté 10.B; Treszler Donát 10.B; Szittya Dániel György 10. B; Mikó Bernát Péter 10. B és Erdei Dániel Patrik 10. B. Felkészítő tanár: Szalayné Tahy Zsuzsanna.