FLL verseny

lego robot

       Az FLL (First LEGO League) egy a LEGO által indított verseny, amelyen saját készítésű robotokkal kell megoldani egy feladatsort, egy előre kiépített pályán.

Ezen kívül a csapatoknak egy prezentációt is kell készíteniük egy adott témáról. Az idei téma a vizek megmentése volt. A diákok erre sokféle megoldást találtak ki: például a vízzel való takarékosságra ösztönző alkalmazásokat fejlesztettek ki.

    Erre a versenyre péntekenként a robotika szakkörökön lehetett készülni. Németországból, Aachenből is érkeztek cserediákok még novemberben, hogy egy hétig közösen gyakoroljanak a projektre.

    A pálya felépítése: A robottal való feladatok egy szintén vízzel kapcsolatos pályán zajlottak, amit már a verseny előtt megkaptunk és lehetett is látni az informatika teremben. Ez a pálya úgy nézett ki, hogy a szélén egy lekerített részben szerelhettük a robotot.

    A pontozás menete: Ha a robot valahol elakadt, és el kellett venni a pályáról, mínusz pont járt. A csapatok egy-egy feladat elvégzéséért kaphattak pontokat. Ezen kívül lehetett még pontot szerezni a robot-dizájnra, a program érthetőségére, illetve a csapatmunkára.

    A csapatok felépítése és eredményei: Egy csapat 5-10 főből állt, már ha mindenki megjelent. Az iskolánkból 2 csapat indult a magyarországi selejtezőn, az egyik csapat különdíjas lett, a másik pedig továbbjutott az közép-európai fordulóba.  Nemsokára indulnak is Lengyelországba, úgyhogy semmiképp sem szabad elfelejteni szurkolni nekik!

Alice