Interjú Miklós Zoltán tanár úrral

– Kutatásaim szerint Ön a székesfehérvári József Attila Gimnáziumban érettségizett, ezek szerint nem Budapesten született?

– Nem. Enyingen születtem.

– Ez az ország egyik legrégibb iskolája, odajárt többek között Lázár Ervin, Vörösmarty Mihály és Semmelweis Ignác is. Az iskola most már a Szent István nevet viseli, a miénkhez hasonlóan.  A színvonalát tekintve is hasonló a kettő?

– Szerintem nem olyan jó, mint a mi iskolánk; ott Fejér megyében jó iskolának számít, de országosan nem olyan jegyzett, mint az István Gimnázium.

– Milyen területen látja a legnagyobb különbséget a József Attila és a SZIG között?

– Ez azért nehéz kérdés, mert én 1986-ban érettségiztem ott, azóta az iskolát visszavette az egyház, a képzésbe beépült a hittan, és ami még nagy változás, hogy 8 osztályos gimnáziumként működik. Az igazgató ugyan „világi” ember, de van a ciszterci rendtől egy felelős személyiség az iskolában. A tanulmányi munkáról nem tudok sokat mondani sajnos.

– Ha még egyszer választhatna, ugyanazt az iskolát választaná?

– Én nem szívesen járnék egyházi iskolába, tehát most nem mennék oda. Van Fehérváron egy másik jó középiskola, a Teleki Blanka Gimnázium.

– Meséljen el egy pozitív és egy negatív élményt a diákéveivel kapcsolatosan, esetleg egy csínytevést.

– Csínytevés… amit a tanuló ifjúság elolvas, és nem lesz semmilyen következménye… nem is tudom. Pozitív élményként maradtak meg az osztálykirándulások, mindig nagyon jók voltak.

– Milyen helyeket látogattak meg az osztállyal?

–  Bejártuk egész Nyugat-Magyarországot és az Őrséget buszos kirándulások során. Ezek nagy élmények voltak.   Negatív élmény?  Hmmm…  az első félévben úgy nézett ki, hogy meg fogok bukni magyarból, de velem együtt szinte majdnem minden osztálytársam. Akkor még nem tudtuk, hogy a tanárunk rengeteg olyan egyest ad, amit csak a saját kis könyvébe ír, de nem írja be a naplóba. Ez alapján bukásra álltam volna, aztán a bizonyítványba már 4-es került.  Addig azonban megjártam a poklot, hiszen azt hittem, hogy mindjárt az első évben meg fogok bukni. Az Odüsszeiából szorongatott meg minket rettenetesen. Az nem volt jó időszak.

– Láttam a Facebookon, hogy az igényesebb zene kedvelője (Simon and Garfunkel, Billy Joel, Eric Clapton). Van valami közvetlen kapcsolata a hangszerekkel?

– Én zeneileg nagyon képzetlen vagyok. A családban mindenki más játszik valamin, a lányom és a fiam járnak zeneiskolába is.  A lányom gitározik, a fiam altfurulyázik, és a feleségem is tud furulyázni. Én viszont zeneileg képzetlen vagyok, de nagyon szeretem hallgatni, amiket felsoroltál, és még sok mást is.

– Van olyan szabadidős tevékenysége, aminek nincs kapcsolata a matekkal és a kémiával?

–  Igen, például kerékpározni nagyon szeretek, persze nem teljesítménytúra szinten. Mostanában elég sokat úszom, illetve elkezdtem jógázni is egészség-karbantartás céljából, de szeretem is csinálni. Ami pedig nem sporttal kapcsolatos,  az a puzzle-ök kirakása. Sok puzzle van otthon bekeretezve, és a falakra is kiakaszottunk néhány darabot.

– Köszönöm, hogy válaszolt erre a pár kérdésre.

Gyenes Lídia