Érdekességek

Japánban, Okayama városában található a SkyCycle (Égibicikli) névre elkeresztelt biciklipálya, amely garantáltan feledhetetlen élményt nyújt az odalátogatóknak. A különleges szerkezet egy hullámvasúthoz hasonlít a leginkább, amin egy acélból készült kétszemélyes kocsin lehet körbetekerni a város feletti lenyűgöző panoráma élményért. Akik félnek a mélységtől, azoknak nem ajánlott kipróbálni a turistáskodásnak ezt a formáját.

érdekesség1

4 éves kutatómunka után 2 művész, Vik Muniz és Marcelo Coelho, megfordította a homokvár jelentését. Ők nem várakat építenek homokból, hanem egy-egy homokszemcsére vésnek rajzokat várakról. Megdöbbentő, hogy egy 0,5 mm-es homokszemcsébe milyen részletességű rajzokat képesek vésni. Ezt persze nem kézzel teszik, hanem egy FIB (focused ion beam) nevű géppel. A FIB-et általábanA számítógépes csipek szerelésére használják, de most a művészet is igénybe veszi a tudományt. A 2 művész megrajzolja egy camera lucidán keresztül a képet, és a FIB a rajznak megfelelően ionokkal bombázza a homokszemcsét (jó esetben nem robban szét a szemcse), és a kívánt rajz rávésődik a homokszemcsére.

érdekesség2

Hány európai országot ismer egy átlag amerikai?

A Buzzfeed nemrég egy tanulságos kérdőívet készíttetett el, amiben az átlag amerikai ismeretét próbálta ténylegesen felmérni az európai országokkal.

Vannak benne érdekes dolgok, az biztos.

Sokan azonnal legyintenek, hogy “Buta amerikaiak”, és talán igaz is, hogy néhányra ráférne egy földrajz óra.

De gondoljuk át, hogy mi be tudnánk-e azonosítani az egyes államokat Amerikában? Tudom, azok csak államok, itt meg országok vannak. Viszont az egyes államok nagyobbak területre és gazdasági méretüket nézve is, mint sok európai ország. Elgondolkodtató.

érdekesség3 érdekesség4