Tojásfoci

Az amerikai futballt két tizenegy fős csapat játssza azzal a céllal, hogy a labdát az ellenfél célterületére juttassa.  Klasszikus területfoglalási játék, ahol az ellenfél kiszorításával lehet minél előnyösebb helyzetbe kerülni.A labdával lehet futni, vagy lehet aztdobni egy csapattársnak. Pontszerzésre is többféleképpen kerülhet sor: labdával a gólvonalon átjutás hat pont plusz egy pont a jutalomrúgásért. A mezőnygól három pontot ér, míg a ritkán előforduló safety kettő pont. A mérkőzés négyszer tizenöt perc játékidőből áll.

amf1

A pálya hossza 120 yard (kb. 110 méter),
ebből 10-10 yard az End Zone. Szélessége 53,3 yard (kb. 49 méter).A játék érdekessége, hogy külön egységet alkotnak a támadó, a védekező és a speciális csapatrészek, de mindegyiknek van lehetősége pontszerzésre. Az előrehaladás elsősorban a támadók feladata. Négy kísérletből kell 10 yardot megtenniük. Ennek teljesülése a First Down, vagyis újabb 4 kísérlet lehetősége a következő 10 yard megtételére, egészen a gólvonalig. Ha ez nem sikerül, de a negyedik kísérletkor már közel vannak a gólvonalhoz – kb. 30-40 yardra – akkor következik a mezőnygól.

Az Egyesült Államokban három szinten játsszák a futballt: középiskolai futball, egyetemi futball és a profi labdarúgás, némileg eltérő szabályokkal.A középiskolai futballt a National Federation of State High School Associations szabályozza, míg egyetemi futballt a National Collegiate Athletic Association and National Association of Intercollegiate Athletics. A négy nagy amerikai Major League egyike pedig a professzionális labdarúgás, a National Football League vagy röviden NFL.

Ezt a sportot játsszák Kanadában, Európában, Japánban, Mexikóban és számos más országban is. Az Amerikán kívüli szabályozást, összefogást az International Federation of American Football nemzetközi szövetség végzi.Az amerikai futballt azonban nem szabad összetéveszteni a kanadai vagy ausztrál futballal, de a rögbivel sem. Ezeket teljesen más szabályok és védőfelszerelés nélkül játsszák. Az első hivatásos „bajnoki” mérkőzésre 1903-ban került sor. 1970-ben egyesült az AFC és az NFC, így létrejött az NFL. Kisebb módosításokkal ugyan, napjainkban is 32 csapat küzd a végső győzelemért. Az USA legnézettebb sportjává vált, a Super Bowl, pedig a legnézettebb televíziós esemény az Egyesült Államokban.

amf2 amf3

 

Treszler Donát