5 lakásban tartható kutyafajta

Azért, mert egy panelház kilencedik emeletén laksz, még nem kell lemondanod a négy lábú tartásáról! Igaz, a helyhiány miatt kissé leszűkülnek a lehetőségeid. Azonban sok olyan fajtájú kutya van, amely jóformán észre sem vehető a szűk szobákban. Ráadásul ők is szeretik a benti klímát, nem beszélve arról, hogy békések és csendesek.

  • Bichon Bolognese:

Átlagosan 26-28 centiméter. Fehér, gyapjas szőrzet jellemzi. Nagyon barátságos, és nagyon ragaszkodik gazdájához, családjához. Az egyik legegészségesebb fajtákhoz tartozik. Gyerek mellett kiválóan tartható. Feltűnően tanulékony, azonban csak egy bizonyos szintig tanítható. Jól összefér a többi háztartásbeli állattal, így más kutyákkal, macskákkal, és még a rágcsálókkal is.

  • Uszkár:

Az uszkárnak különböző méretei vannak, de még az óriás sem nő 60 cm-nél nagyobbra. A bundája rendkívül kényes; napi ápolást, fésülést igényel. Természetét tekintve az egyik legragaszkodóbb fajta. Felettébb ügyes a cirkuszi mutatványok előadásában, azaz szinte bármire betanítható ez a kutyafajta.

  • Francia buldog:

Tömege nem lesz több, mint 14 kg. Szőrzete bézs és fekete-fehér, akár foltos is lehet. Kedves, gyengéd és hízelkedő. Kis igényű, és mindig kész megosztani gazdájával annak örömét-bánatát. Szelíd, barátságos, és nagyon szereti a gyerekeket. Szeret sétálni, de nem kimondottan szaladgálós típus. Mindezek ellenére igen játékos. Keveset ugat.

  • Westi:

Szőrzete fehér, feje kissé rókaszerű. Méretéhez képest remek házőrző. Nagyon éber és minden neszre jelez. Alapvetően szófogadó kutya, de sokszor megmakacsolja magát, ezért néha tudtára kell adtunk, ki is a főnök. Méretéhez képest sok mozgást igényel, így a napi néhány séta mellett játsszunk vele sokat!

  • Mopsz:

Zömök testalkatú, szeme nagy és kidülledő. Rövid szőre nem igényel gondozást, azonban könnyen megfázhat. Nyugodt és kedves, szeret enni. Jól kijön a gyerekekkel és sosem agresszív. Nem zavarja a szomszédokat, mert csak ritkán ugat, de nem bírja a nagy meleget és hideget. Szereti, ha többen is vannak a családban, így tud kivel játszani.

                                                                            Urbán Zsuzsi