Futballozni életveszélyes

Luke-ShawA keddi Bajnokok Ligája mérkőzésen Luke Shaw lába egy rossz becsúszásnak köszönhetően eltörött. A sérülés súlyosságát igazolja, hogy azóta kétszer műtötték, hogy helyreállítsák a durván roncsolódott csontokat. Az sem kizárt, hogy szalagok is sérültek, ezért a játékos az idei szezont szinte biztos, hogy kihagyja.

Bár konkrétumokat nem lehet tudni a sportoló állapotáról, mégis jó példa ez arra, hogy a foci egy rendkívül veszélyes sport lehet.

Ugyancsak tragikus balesettel zárult a szerdai Barcelona-Roma mérkőzés. Rafinha jobb térének kersztszalagja elszakadt, mely a játékosnak legalább fél évnyi pihenőt jelent. A műtétre a héten kerül sor; nem tudni, milyen az állapota.

Mindenkinek el kell döntenie, hogy a focira mint sportra és időtöltésre gondol, vagy mint modernkori gladiátorjátékra, mert utóbbi könnyen kihathat az egészségünkre. És bár a lábunk valószínüleg meggyógyul, a fejsérülés akár maradandó károsodást is okozhat. Erre példa a 2006-ban történt baleset, amelyben a Chelsea kapusa, Petr Cech szenvedett koponyatörést.

Boti