Kedves Olvasóim!

Egy fontos ügyben írok most. Én és kedves csótánytársaim kissé kirekesztettnek érezzük magunkat. Nekünk soha nem jutott az a kiváltság, mint a többi aranyos házi kedvencnek. Mi sosem kaptunk simogatást, törődést és édes beceneveket. Mindenki csak fél tőlünk. Most olvasóimnak szeretném megmutatni, a csótányok igenis lehetnek odaadó házi kedvencek.

Először hozzátok szólok, gyerekek. Volt már, vagy van most is valamilyen házi kedvencetek?  A legtöbb kisállatnak nem elég hosszú az élettartama. Mi viszont halálod napjáig veled maradunk, még szélsőséges körülmények között is. Akár még Japánban is, hisz egy atomtámadást is túlélünk.

Ha magányosnak érzed magad, nincsenek barátaid, családunkkal benépesítjük a szobád. Szórakoztatásban is jeleskednek a csótányok. A lányok babaházában gond nélkül elférünk, de a kedvenc játékuk a bújócskázás. Biztos veled is volt már olyan, hogy nem ízlett az otthoni étel és szívesen odaadtad volna a háziállatodnak. A szőrös kisállatok pedig könnyen megbetegedhetnek az ilyen ételtől. De ha van egy házi csótányod, nem kell emiatt aggódnod, megosztozunk az ételen.

A tinédzsereknek is remek társ a csótány. Soha nem pletykál, mindig meghallgat és megőrzi a titkaidat. Ha magányra van szükséged, akkor nem nyaggatunk, nagyon megértőek vagyunk.

Most pedig a kedves szülőkhöz szólnék.  Előfordult már, hogy a gyermeke nem evett meg mindent, vagy morzsás, ételmaradékos volt minden? A gond egy csótánnyal van megoldva, hisz takarítást is vállalunk.
Vagy a gyermeknek állatszőr allergiája van? Ebben az esetben a csótány a tökéletes háziállat. A tévhitekkel ellentétben semmilyen allergiás reakciót nem vált ki 10-ből 10 orvos véleménye szerint.
Ha a gyermek nem elég felelősségteljes, nem kell sokat velünk foglalkozni. Egy kisebb panellakás is megteszi nekünk a nagyobb és mozgásigényes kutyákkal szemben.
Valamint a csótány nem egy hangos állat, így nem kell aggódnia, ön tud dolgozni, amíg mi a gyermekével játszunk.

Néhány csótánynak nagyobb a mozgásigénye, de ezt éjszaka, amíg a gazdánk alszik, gond nélkül le tudjuk vezetni.

A házi csótány tökéletes társ egyedül élő felnőtteknek is. Ha üres a lakás, mi benépesítjük neked, viszont ha társasági ember vagy és vendégeket hívsz, meghúzzuk magunkat a sarokban.

De egy jó házi kedvenc ennél is többre képes. Ha valakit nem kedvelsz, csak füttyents, és mi csapatostul előjövünk a rejtekhelyünkről. Biztos lehetsz benne, hogy az illető nem jön többet a lakásba.

A mai rohanó világban is tudjuk veled tartani a tempót valamint az erős kisugárzást sem bánjuk.
Minket nem zavar, ha nem vagy tökéletes, vagy ha egy kisebb hibát elkövettél, örökre társad maradunk, mindig veled leszünk.

Egészségügyi szempontból sok támadás ér bennünket, pedig csak szóbeszéd, hogy koszos körülmények között élünk. A rendetlenséget nem a csótány, hanem a gazdája teremti maga köré, mi pedig hűségesen ott maradunk.

Remélem, ebben a néhány sorban enyhültek, vagy akár meg is szűntek a csótányokkal szembeni előítéleteik. Sok felszínes ember szerint csúnyák a csótányok, de szerintünk csak a belső értékek fontosak. A házi csótány odaadó társ lehet a mindennapokban, mi is vágyunk arra, hogy az emberek elfogadjanak bennünket és törődjenek velünk.

Köszönöm a figyelmet!

Cziráky Tündi