Egyszer volt, hol nem volt…

Egyszer volt, hol nem volt; Once upon a time és Es war einmal… Minden milyen nyelven mondjuk, mindenki ismeri őket. De mi már kinőttünk a mesékből, nem nekünk valók, igaz? e1
Ha ezt a véleményt szilárdan állítod, valószínűleg nem ismered Eward Kitsist és Adam Horowitzot. Ők azok, akik meggyőznek arról, hogy nagyon is ott a helyed a mesékben, és akik megmutatják, hogy mennyi mindent rejt még nekünk a varázslatos mesevilág.

„Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy elvarázsolt erdő. Ott élt az összes mesealak, akit ismerünk… vagyis akikről azt hisszük, hogy ismerjük. Egy nap csapdába estek egy olyan helyen, ahol ellopták tőlük történetük boldog befejezését, azaz a mi világunkban. Elmeséljük hogyan történt.”- mondja egy mély férfi hang, rögtön az elején, amint beindítjuk a videót.
Sok mindenre számítunk ekkor: egy színes rajzfilmre, gonosz nővérekre/ mostohákra, beszélő állatokra, meg a többi egyébre, amik ehhez a kezdéshez járnak. Ám csalódnunk kell.

Rajzfigurák helyett olyan színészeket kapunk, akik beleélik magukat a szerepbe, többek között Lana Parilla, Hófehérke gonosz mostohája, Jennifer Morrison, történetünk szőke hattyúja és Jared S. Gilmore, a kisfiú, aki mindig mindent előbb tud meg, mint a felnőttek.
Ezenkívül megismerjük a híres főgonoszokat is, és így talán újraértelmezzük, hogy kik is ők, és tényleg olyan ördögiek-e, mint ahogy azt az eredeti történetekben olvashattuk.
e4 Beszélő állatokkal sem találkozunk nagyon, csupán Tücsök Tihamérral, aki a való világban ugyanolyan ember, mint mi, kenyerét pedig pszichológusként keresi meg.

Ha felkeltettem a figyelmedet, akkor olvass csak tovább, hidd el, van itt még egy- két új dolog a számodra. A két írónak ugyanis fantasztikusan nagy fantáziája van. Olyan történetszálakat raknak össze, amit még követni is nehéz, nem hogy kitalálni. A főszereplők családfájáról pedig már nem is beszélve.
A sorozatban ugyanis minden mindennel összefügg és minden meseszereplő ismer mindenkit. Így lehetséges, hogy Hófehérke legjobb barátja Piroska, a vörös köpenyes pedig maga a farkas)e3
Két fő helyszín létezik: a mi világunk, azon belül egy Storybrook nevű kisváros, elszigetelten Maine államban illetve az Elvarázsolt erdő, ami az eredeti történetek helyszíne, és ahol létezik a varázslat, a megrendíthetetlen szerelem, az örök barátság, a biztos remény és az örökkévalóságig égő fenyőfák, amelyekről a sárkányok tehetnek. Egyszóval a fantázia helye.
Az is érdekes, hogy még a mesék világában Hófehérke egy megrendíthetetlen és talpraesett nő, addig a mi világunkba egy esetlen és kissé szerencsétlen tanárnő, aki magánéleti problémáit csupán külső segítséggel tudja megoldani.
A történet a mi világunkban indít. Henry, az eddig ismeretlen kisfiú buszra száll, és megkeresi New Yorkban élő anyukáját, aki magányosan él, és óvadékügynökként dolgozik. Emma Swan, aki örökbe adta Henryt, rákényszerül hogy az egyedül lévő gyereket hazavigye egy Storybrook nevű kisvárosba, de amint megérkeznek, látja, hogy se a gyerekkel, sem Henry mostani anyukájával és se a várossal nincs valami rendben, a polgármester asszony ellenszenves viselkedése pedig maradásra bírja.
Eközben a mesebeli világban Hófehérke és a Herceg esküvőjét tartja, amelyet Regina, a gonosz mostoha szakít meg. Csupán egy ajándékot hoz, ami nem más, mint egy átok ígérete. Kijelenti, hogy nem kell már sok idő, és végre bosszút állhat mostohalányán és az egész Elvarázsolt erdőn. Ez önmagában nem is ijesztené meg az ifjú párt, sok nehézséggel szembenéztek már, ám a felállás most egészen más: Hófehérke várandós, és több forog kockán, mint kettőjük élete. Így hát megpróbálnak elmenekülni az átok elől, csakhogy ez nem olyan egyszerű.e5

A sorozat fordulatos, jó humorral bír, és nagyon kreatívan oldja meg a felmerülő problémákat. Idén szeptemberben jött ki a hatodig évad, ami újabb kalandokat ígér, és ahogy hallottam, az írók még mindig nem fogytak ki az ötletekből.
Lehetetlen nem észrevenni az aranyos kis utalásokat, és azt, hogy a filmkészítők saját magukon is poénkodnak a sorozat közben.e2

Ez a történet nem egy laza délután lehetősége, figyelni kell minden részletre, úgyhogy ha téged az tölt fel, hogy nem figyelsz semmire, akkor ne itt keresd a pihenést.
Viszont ha szereted bújni a kis részleteket- a nagyon apró jeleket, utalásokat és poénokat is észreveszed-, vagy ha szeretsz egy sorozaton sokat rágódni, újra és újra megnézni, illetve megismerni a meseszereplők háttértörténetét, akkor a Once Upon A Time pont a te eseted.
Ez esetben pedig jó szórakozást!

Gyöngyösi Sára