Atlétika

Sokan nem érthetik, miért futok szabadidőmben is. Nem elég neked a tesi?

Nehéz elmagyarázni, milyen érzés atlétikázni. Minden a futásra épül. Ha nem vagy jó futó, nincs sok esélyed, bár a dobószámoknál még így is van esélyed. Ezt a sportágat nem szokás 4-5 évesen elkezdeni, elég 9-10, vagy akár 12-13 évesen is. Nem olyan sport, amit már kiskortól el kell kezdeni, és ebben igen eltér a többi sportágtól. Persze nem csak futás az atlétika: van még magasugrás, távolugrás, 3hármasugrás, rúdugrás, gerelyhajítás, súlylökés, diszkoszvetés, kalapácsvetés. A futásból van síkfutás, gát-, akadályfutás, és persze a gyaloglás. Aki több mindenbe jó, annak ott van a Hétpróba (100 m gátfutás, magasugrás, súlylökés, 200 m síkfutás, távolugrás, gerelyhajítás, 800 m síkfutás) vagy a Tízpróba (100 m síkfutás, távolugrás, súlylökés, magasugrás, 400 m síkfutás, 110 m gátfutás, diszkoszvetés, rúdugrás, gerelyhajítás, 1500 m síkfutás). Főleg a dobószámoknál (diszkoszvetés, gerelyhajítás stb.) nem kell éppen hajszál vékonynak lenni.
Ebben a sportban nem baj, ha nem vagy nádszál. Lehet, hogy pont emiatt óriási sikereid lesznek. Pont ezt szeretem talán legjobban ebben a sportban: lehetsz magas, alacsony, vékony, vagy kicsit testesebb, megtalálod a neked való versenyszámot.

Bár nem mindenkinek ajánlom ezt a sportot. Azoknak akik nem szeretnek futni, nem ajánlom. Ez a sport (mint az összes többi is) nagy kitartást igényel, és nem lehet csak úgy lecsalni egy-két kört az óra eleji futásból. Lehet, hogy vannak olyanok, akik nem értik miért megyek ki -10 fokban csak azért, hogy lefussak 5 kört. Meg nem értik, miért örülök annyira, amikor a körök közben újra a starthoz érek, hiszen megint sikerült lefutnom egy kört. Másokat nem tesz boldoggá a rajtolás kifejezés, de ha én meghallom, az agyam máris a Vigyázz, kész, RAJT! –ot harsogja.
Aki még nem próbálta, nem tudja milyen jó érzés, amikor sikeresen ugrod át a rudat magasugrás keretében. vagy milyen érzés sprintelni. Amikor a menetszél a hajadat fújja, vagy érezni, ahogy a gumi a lábad alatt be-besüpped. Ez mind olyan dolog, amit ha még nem próbáltál, nem tudod élvezni. De én mondom, fantasztikus érzés, amikor kifutos magadból az idegességet, a sulit, a fájdalmat, és csak futsz, és futsz. És emellett az atlétika kiváló alakformáló. Csak úgy mondom. Szóval, hidd el nekem: a futás sokkal jobb annál az ál-futásnál, ami a tesi óra elején van. Ez a futás lenyugtat (legalábbis engem) és segít a koncentrálásban.
Így, én az atlétikát csak ajánlani tudom.

Itt az idő, hogy te is fuss egy kicsit!!!

Garay Julcsi