Az előkészítőről jelentjük #1

A magyar előkészítőn többféle témában alkotnak a diákok. Rövidebb stílusgyakorlatokat írnak, melyekből kiderül, milyen tehetséges gyerekek szeretnének az istvánosok közé tartozni.

A SZOBÁM

A házunk két szintes, a szobám az emeleten van.

Ha belépek a szobámba, az első, amit észreveszek, az a két nagy ablak, és a rajtuk bezúduló fény, bár most csak a szürkén gomolygó felhőket látom. Az ajtóban állva, fejemet balra fordítva a falat, a kottatartót, majd tekintetemet lassan jobbra fordítva egy komódot látok, melyen képek sorakoznak.

Párat előre lépek, és az íróasztalt, valamint a fölötte álló polcokat látom. Ha most hátrafordulnék, az ajtóval találnám szemben magam. Tekintetem ismét jobbra fordul egyenesen a párkányon álló növényekre. Fehér függönyömet félrehúzva az utcára nyílik a kilátás. Szobámhoz egy kis erkély is tartozik, melyre nyáron szoktam kiülni olvasgatni.

Újra lépek egyet jobbra, és fejemet teljesen elfordítottam. Világosbarna ruhásszekrényemet és a mellette álló ugyanilyen színű polcos szekrényt pillantom meg. Ezen a társasjátékok és a könyvek állnak.  Mennék oldalra, de az ágyamba ütközöm, így azzal kell beérnem, hogy áthajolok az ágyamon, fejem fölötti három polcot nézve. A legfelsőn képek állnak. A középsőn mindenféle tárgy látszik, a legalsón pedig az ébresztőórám, olvasólámpám, zsepim és az éppen olvasott könyvem hever.

Teljes fordulatot veszek. Szemem mindenen átsiklik, amit elmondtam. A zöld falak kedvesen mosolyognak rám. Körbeértem. Lábujjaim érzik a puha szőnyegem szálait, és arra kényszerítenek, hogy elterüljek benne.  Hanyatt fekve bámulom a fehér plafont és lámpát. Föltápászkodom, majd lépek párat.

Behúzom magam után az ajtót. Kilépek a szobámból.

Gábor Luca

ILYEN VAGYOK

A nevem Gábor Luca.  A külsőmről mindössze annyit: barna hajú, barna szemű, magas lány vagyok.

Igazán barátságos, jókedvű és vidám a személyiségem. Amit a fejembe veszek, azt meg is teszem, egyszóval, elszántnak is lehet engem nevezni. Ezért sajnos makacs és kissé akaratos is vagyok.

Szeretek beszélgetni az emberekkel, és amikor tudok, szívesen segítek másoknak. Emellett szorgalmasnak és megbízhatónak szoktak mondani. Ha kérdeznek, őszintén válaszolok, de figyelek arra, hogy ne bántsak meg senkit. A feladatokat, amiket adnak, gyorsan és többnyire jól oldom meg. Talpraesettnek gondolom magam, mert bármilyen helyzetben feltalálnám magam, megoldást találnék sok problémára. Nagyon együttérző vagyok a többiekkel, átélem a helyzetet, és ha kell, megvigasztalom igazán elkeseredett barátaimat. Jólesik, ha végighallgatnak, bár én, sajnos, néha mások beszédébe vágok türelmetlenségem miatt.

A hobbim többnyire az olvasás és az atlétika. Az atlétikán belül távol- és magasugrásban vagyok jó, de a rövidtáv- és gátfutást is szeretem. Egyébként fuvolán játszom. Érdekel a matek, az irodalom, a töri és a természetismeret. Minél több nyelvet szeretnék tanulni, most németet tanulok, de angolul, franciául, és talán spanyolul is szeretnék beszélni.