A szülői pofon, a szükséges rossz

Én a szü17794251454d63a22a51448lői pofont nem nevezném szükségesnek, de vegyük figyelembe, hogy a szülők a munkahelyükön, vagy a folyamatos stressz miatt, már a gyerekeik nélkül is rendkívül idegesek, ilyenkor könnyen elcsattan egy-két pofon. Tehát, ha a felnőttet még a gyerek is ingerli, lehet, hogy a pofon egyfajta stressz oldásként hat, de mi történik szegény kisgyerekkel, aki kivételesen ma megette a spenótot, és ma rendesen aludt az oviban, de véletlenül leejtette a poharát, és az összetört. Kívülről könnyű ítélkezni, hogy a szülő nem ütheti meg a gyerekét semmiképpen, mert a gyereknek pszichés gondjai lesznek miatta stb., de a helyzetet csak akkor értjük meg, ha ezt a saját gyerekünkkel kell lerendezni.

Az biztos, ha megérdemelt tettért kapja, (és persze nem mások előtt, hogy meg legyen alázva) akkor sokat használhat. Viszont tényleg nagyon fontos, hogy tudatos legyen, ne a stressz és a feszültség levezetése. Muszáj éreznie a gyereknek, hogy nem indulatból teszi ezt a szülő, hanem a saját érdekéért. Továbbá ami még nagyon fontos szerintem, hogy a gyerek a szülőben valóban a szerető szülőt lássa, ne pedig az indulatost. Nagyon jó minta ez neki! Legtöbbször stressz helyzetben csapnak oda a szülők: olyasmi történt, hogy azonnal közbe kell avatkoznunk, és ilyenkor a kéz mindig kéznél van. Sok esetben nem beszélgetünk el a gyerekkel a történtekről, nem mutatjuk meg neki a helyes utat. Kiabálunk rá, ha rosszul viselkedik, de azt nem vesszük észre, amikor jó. A jó viselkedést nem díjazzuk, a gyereket szinte alig dicsérjük, a rosszaságot viszont szigorúan büntetjük!

KözKüzdelem-szülő-és-gyerek-közötthely, hogy a jutalmazáson alapuló nevelés eredményesebb, mint a testi fenyítés. Sok szülő azonban átesett a ló túlsó oldalára. Kapsz egy százast, ha kiviszed a szemetet, kitakarítod a szobádat – mondják csemetéjüknek. A felnőttek számára a jutalom gyakran valami anyagi természetű dolgot jelent: ilyenkor mindig a zsebükbe nyúlnak, meg akarják vásárolni a gyerek jóságát. Pedig jutalom lehet egy séta, közös játék, beszélgetés, egy közös kirándulás. A másik fontos dolog: tanítsuk meg a gyereket örülni! Az örömünket mindig nyilvánítsuk ki előtte. Ki kell mutatni, mennyire örülünk annak, hogy együtt vagyunk, hogy mindenki egészséges a családban, hogy szépen süt a nap, hogy jó a kedvünk.

Ranschburg szerint szándékosan semmilyen körülmények között sem szabad megütni egy gyermeket. A nevelésnek olyan nagy eszköztára van, ne használjuk a testi fenyítést, mert az rendkívül megalázó és káros a gyermek személyiségfejlődését tekintve. Más kérdés, ha az indulat hevében esetleg elcsattan egy tasli a popsira, netán egy pofon. Eszközöket használni azonban tilos: tabu a nadrágszíj, a fakanál és az erőből, ököllel verés is, mint ahogy arra sincs mentség, ha valaki szándékosan, rendszeresen alkalmazza a testi fenyítést. Csak az lehet, hogy fejembe száll a vér és eljár a kezem, de mire odaér a gyermek fenekéhez már szinte csak egy legyintés. A hatása azonban sokkal erősebb: a gyerek megszeppen, szót fogad. De hova vezet ez? Legközelebb, ha megint rendetlenkedik, még nagyobbat ütök vagy netán többet? Semmiképpen!

Alove szülő is ember, vannak érzései és nincsenek kötélből az idegei. De mindent meg lehet beszélni. Általában az a szülő veri a gyerekét, aki bizonytalan és tehetetlen, azt érzi, nincs hatalma a gyermeke felett vagy ő maga is bántalmazott volt gyermekkorában. Nem szabad belépni ebbe az ördögi körbe! Próbáljuk megbeszélni a gyermekünkkel, miért vagyunk rá mérgesek és mit várunk tőle. Ha nem fogad szót, büntessük meg számára felfogható és értelmezhető módon: a csíny és a büntetés mértéke mindig legyen összhangban és kapcsoljuk össze a kettőt, ne csak fenyegetőzzünk, hogy majd egy távoli időpontban pl. nem játszhat Pistikével.

Minden ember más, és más, ezért a hasznos módszerek is eltérőek lehetnek. Találjuk meg azt, ami hasznos, de lehetőleg minél kevesebb erőszakot, szidást és fenyítést alkalmazzunk.

Sárkány Lídia