Save lives / Projekt napok

Save lives

A 8.b projekt napja:

kismaros„A mi osztályunk nem jelentkezett külön projektekre a pénteki bemutatókra, így készülődés helyett más érdekes programokon vettünk részt, a hét minden napján.

A szerdai napon több, túlélési tanácsokkal ellátó előadáson jártunk. Először is Lehr-Balló Máté tanár úr tartott nekünk egy újraélesztéssel kapcsolatos elméleti órát.
Fontos információ amit megtudtunk, hogy a 104-et hívjuk minden esetben, és ne a 112-őt, mert az lassabban oldja meg a problémánkat. – mármint azt, hogy egy (jelenleg) nem lélegző ember fekszik előttünk.
Emellett megtudtuk, hogyan kell lebonyolítani egy ilyen beszélgetést azzal, aki felveszi, és hogy nem csaphatjuk rá a telefont akármennyire is akaródzik. Különböző szituációk segítségével azt is megmutatta a tanár úr, hogy mi megy át egy ilyen helyzetben az emberek kis szívén.

Utána Ottó rendőr beszélt nekünk arról, hogy miért büntethetnek meg minket, és hogy a motozás milyen területeinkre terjed ki. Azt is megtudtuk, hogy 18 éven aluliaknak nem lehet paprikaspray-je. Ez szerintem nagyon logikátlan, miért gondolják, hogy a tiniket senki sem támadja meg az utcán? Azonban kaptunk egy tippet a tiltott „fegyver” pótlására. Ki gondolta volna, hogy a dezodorok majdnem ugyanazt a hatást érik el, mint egy paprikaspray. De külön kért minket a rendőr úr, hogy bármekkora veszélyben is vagyunk, azért ne tegyünk a dezodor elé egy öngyújtót.
Az is fontos, hogy mindig legyen nálunk személyigazolvány, vagy bármi, amivel igazolhatjuk magunkat. Ugyanis, ha gyanús viselkedésünk miatt megállítanak, és nem tudjuk megmutatni, akkor két lehetőségünk van: vagy 12 órán át őrizetben üldögélünk, vagy rendőri kísérettel érkezünk haza.

Visszatérve a kirablási témára, tegyük fel, hogy egy csapat gonosz alak közelít feléd egy elhagyatott, sötét utcában, és a telefonodat akarják. (Mielőtt megkérdeznéd, hogy már mit keresnél egy ilyen helyen, csak tudd, én sem tudom, de bármikor megeshet, szóval nem árt felkészülni…) Mivel egyedül vagy (vagy nem), de látod, hogy nincs menekvés, és hogy nem számíthatsz segítségre, inkább add oda nekik, és fuss… Minél előbb hívd a rendőrséget. Na, de csak most jön a lényeg. Azt mesélte Ottó rendőr, hogy egyszer valaki megkérdezte tőle: „De hogy hívjam a rendőrséget, ha most vitték el a telefonomat?” Erre azt válaszolta: „Kiálts a férfi után, hogy adja már vissza pár percre a telefont, amíg hívod a zsarukat, aztán viheti!”.

Az előadás végén kézbe vehettünk pár dolgot, amiket behozott: golyóálló mellényt – ami marha nehéz –, és azt a botot, amivel a forgalmat irányítják.

stayin aliveEzek után Lehr-Balló tanár úr és Csonó Ildikó tanárnő próbababáin kipróbálhattuk gyakorlatban is az újraélesztést. A tanár úr zene mellett mutatta meg, hogyan is kell jól csinálni, szóval valahogy úgy, hogy ne törjünk bordát. De ha eltörik, sincs semmi gond, mert már annál nagyobb bajt nem csinálhatunk, minthogy az érintett nem lélegzik (és ilyen állapotba nem a mi hibánkból jutott – remélhetőleg –, szóval a lényeg, hogy mi csak segíthetünk).
A tökéletes ritmusú zene az ilyen alkalmakra a Bee Gees – Stayin’ Alive. A tanárnő azt tanította meg nekünk, hogyan kell az eszméletlen embereket úgy forgatni, hogy ne nyeljék le saját nyelvüket, és hogyan menthetünk ki az autóból balesetet szenvedett embereket.

Láttad már az OMSZA Tarts életben! című kisfilmjét? Itt röviden, velősen és érdekesen foglalják össze, hogy mit kell tenned! Kattints ide

Szóval nagyon tanulságos volt ez a nap, és köszönjük az összes tanárnak és rendőrnek, hogy ezt lehetővé tették számunkra.”

Urbán Zsuzsi