2+1 Irodalmi és Filmes Verseny

verseny

A budapesti ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium a 2017/2018-as

tanévben is meghirdeti az országos „2+1” IRODALMI ÉS FlLMES VERSENYT.

A verseny anyaga: Két kijelölt olvasmány és egy kijelölt film. A versenyen a művek ismerete, értelmezése és a köztük lévő összefüggések feltárása kerül a középpontba.

A verseny célja: Az élményszerű befogadás és műértés fejlesztése, az írásbeli és szóbeli megnyilatkozások színvonalának emelése, valamint a magyar irodalom tantárgyban kiemelkedő teljesítményre képes tanulók tehetséggondozása.

A versenyzők életkora: Részt vehetnek az általános és középiskolák 8. évfolyamos tanulói.

A verseny menete:

  • Az első forduló 120 perces zárthelyi dolgozat írása (segédeszköz használata nélkül). A fordulóból a legjobb eredményt elérő tanulók juthatnak tovább. A döntést a beküldött dolgozatok összehasonlításával a versenybizottság hozza meg.
  • A szóbeli feladatokból összeállított döntő – előreláthatólag – 15-20 diák részvételével zajlik. A forduló legjobb 10 résztvevője arany, ezüst vagy bronz fokozatú oklevelet kap és dicséretben részesül.

A kijelölt olvasmányok és a kijelölt film:

  •     Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem
  •     Kosztolányi Dezső: Aranysárkány
  • Holt Költők Társasága (1989, rendezte: Peter Weir)

Lebonyolítás:

  • A nevezést 2017. november 22-ig kérjük továbbítani e-mailben, címünk: irodfilmverseny@gmail.com. A tanuló és a felkészítő tanár neve és e-mailcíme mellett kérjük, jelöljék meg az írásbeli helyszínét is: a dolgozat megírható a tanuló iskolájában, de megírható ugyanígy az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium épületében is.
  • Az első forduló 2017. november 28-án, kedden (gimnáziumunk nyílt napján), 14:00 órai kezdettel kerül megrendezésre. A külső helyszínen írásbelizők feladatlapját a felkészítő tanár e-mailcímére küldjük el a verseny reggelén. A javítókulcs másnap, november 29-én reggel 8 órától lesz letölthető a honlapunkról (www.apaczai.elte.hu). Az iskolánkban megírt dolgozatokat az Apáczai magyartanárai javítják, a többi dolgozat javítására és pontozására a felkészítő tanárokat kérjük fel.
  • A megadott ponthatárt elérő dolgozatokat kérjük legkésőbb 2017. december 5-ig postára adni az alábbi címre: 2+1 Irodalmi és Filmes Verseny – ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium – 1053 Budapest, Papnövelde u. 4-6.
  • A továbbjutásról 2017. december 11-ig e-mailben értesítjük a versenyzőket.
  • A szóbeli döntő időpontja: 2017. december 20. (szerda) délután.
  • Az eredményhirdetés színhelye és ideje: az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium színházterme, 2018. január 8.

Díjazás: A két forduló alapján legjobb eredményt elért tanulók az oklevél mellett könyvjutalomban részesülnek, valamint – amennyiben tanulmányaikat gimnáziumunk humán tagozatán folytatnák, mentesülnek a szóbeli felvételi alól

Nevezési díj: nincs.