Halloween

letöltés (2)

Mit ünneplünk október 31-én?

A Halloween ünnepben összemosódott a római Pomona vagyis a gyümölcsfák és kertek istennőjének ünnepe, a Parentalia a holtak tiszteletének szánt nap, a Lemuralia, ami egy ördögűzési ünnep volt és a Samhain. Továbbá a protestánsok is ezen a napon ünneplik a reformáció napját.

Nevének eredete

A nyugati germán óangol nyelvből, vagyis a mai angol őséből származik.

Hallow→ jelentése: szent ember

Een→ Evening régies változata, vagyis este.

Tehát a kifejezés a Mindenszentek előtti éjszakát jelölte.

Eredete

A Halloween egy elsősorban angolszász ünnep, amelynek őse a pogány kelta boszorkányok, kísértetek és démonok ünnepe a Samhain volt. Ellenpontja a kelták május elseji ünnepe a Beltane volt. Így két részre osztották az évet és a tél Samhain estéjétől Beltane estéjéig tartott.

Ezen az éjszakán a mai Nagy-Britannia és Észak-Franciaország területén élő kelták megünnepelték az újévet és megköszönték a napistennek, hogy a földet és a termést gazdaggá tette. Úgy hitték, hogy az elmúlt évben meghaltak lelkei ezen az éjszakán vándoroltak a holtak birodalmába s ez által összezavarhatják az élők életét. Ennek megelőzésére ételt és italt áldoztak az elhunytaknak. Később ez az éjszaka jelentette a sötétség kezdetét, mert a kelták szerint a napisten Crom Cruach ekkor a halál és a sötétség istenének fogságába esett. A kelta papok egy hegytetőn a szent tölgy alatt gyülekeztek tüzet gyújtottak és termény- és állatáldozatokat mutattak be és a tűz körül táncoltak.

A töklámpás legendája

letöltés (1)Egy ír legenda szerint nevét egy Jack O’Lantern nevű részeges kovácsról kapta. Egyszer az ördög odament Jackhez és hívta a pokolba, de előtte felajánlotta, hogy igyanak még meg egy italt. Jack azonban nem akart vele menni ezért ravasz módon megkérte az ördögöt, hogy válasszon egy almát az almafájáról mire az ördög felmászott az almafára. S amíg az ördög fenn volt addig Jack keresztet rajzolt a fára s az ördög ettől úgy megijedt, hogy nem mert lejönni. Elkezdtek alkudozni, aminek az lett a vége, hogy az ördög megígérte, hogy nem hagyja pokolra jutni Jacket. Így az ördög lemehetett a fáról majd nyomban el is tűnt. De amikor Jack meghalt a lelke pokol és menny között ragadt mivel a mennybe nem juthatott rossz cselekedetei miatt, de a pokolba se korábbi csínyje folytán. Jack arra kérte az ördögöt, hogy legalább adjon egy kis fényt, hogy megtalálja az utat az élők világába. Végül az ördög megszánta és adott neki egy örökkön izzó fadarabot adott neki. Az izzó fadarabot Jack egy kivájt tök belsejébe tette lámpásnak s az óta lelke e töklámpás fényénél keresi a megnyugvást.

Ma már Halloween napján külön csínyeket eszelnek ki szerte a világon, jelmezekbe bújnak, töklámpást faragnak, a gyerekek bekopogtatnak házakba cukorka reményében s ’Csokit vagy csalunk’ kiáltással halálra rémisztik az ott lakókat.

Anna