Oscar-díj gála

landscape-1452772764-gettyimages-464259386_3qt5

Elérkezett az év ezen része, amikor a hollywoodi fejesek átadják korunk legfelkapottab díját az Oscart. Idén márciusban került sor a 90. Díjátadásra, amin előző három évhez hasonlóan szintén volt Magyar érdekeltség (Enyedi Ildikó – Testről és lélekről című alkotásáról van szó). A múlt évben elkövetett baklövés után szintén Jimmy Fallont kérték fel a műsor vezetésére, sőt ezzel is reklámozták a gálát. A díjak átadása hajnali kettő órakor kezdődött az utolsó díj után elmondott beszéd pedig öt óra negyvenkilenckor fejeződött be. Ebben az évben huszonnégy darab díjat adtak át, a kategóriák, pedig a következőek voltak:

  • Legjobb férfi mellékszereplő
  • Legjobb smink
  • Legjobb kosztüm
  • Legjobb dokumentumfilm
  • Legjobb hang vágás
  • Legjobb hang keverés
  • Legjobb látványterv
  • Legjobb női mellékszereplő
  • Legjobb idegen nyelvű film
  • Legjobb rövid animációs film
  • Legjobb animációs film
  • Legjobb látvány/vizuális effektusok
  • Legjobb vágás
  • Legjobb rövid dokumentumfilm
  • Legjobb rövidfilm
  • Legjobb adaptált forgatókönyv
  • Legjobb eredeti forgatóköny
  • Legjobb operatőri munka
  • Legjobb zene
  • Legjobb eredeti betétdal
  • Legjobb rendező
  • Legjobb férfi főszereplő
  • Legjobb női főszereplő
  • Legjobb film

A legjobb férfi mellékszereplő jelöltjei: Sam Rockwell – Három óriásplakát Ebbing határában, Willem Dafoe – Floridai álom, Christopher Plummer – A világ összes pénze, Woody Harrelson – Három óriásplakát … ,valamint Richard Jenkins – A víz érintése. A díjat, mint az előre megjósolható volt Sam Rockwell kapta a Három óriásplakát Ebbing határában nyújtott zseniális alakításáért. Jómagam is láttam a filmet és Mr. Rockwell nagyon megérdemelte a díjat.

Legjobb smink jelöltjei: A legsötétebb óra, Az igazi csoda, valamint Viktória királynő és Abdul. A díjat egyértelműen a papírformához hűen A legsötétebb óra kapta meg.

Legjobb kosztüm jelöltjei: Fantomszál, A szépség és a szörnyeteg, A legsötétebb óra, Viktória királynő és Abdul és A víz érintése. A díjat a Fantomszál kapta. Várható volt, hogy egy divattervezőről szóló film megkapja a legjobb kosztümnek járó díjat.

Legjobb dokumentumfilm jelöltjei: Abbicus: Small Enough to Jail, Faces Places, Icarus, Last Men in Aleppo, Strong Island. A díjat az Icarus kapta, őszíntén ehez a díjhoz nem tudok mást hozzáfűzni.

Legjobb hang vágás jelöltjei: Dunkirk, Nyomd bébi nyomd!, A víz érintése, Szárnyas fejvadász 2049 és Star Wars VIII. A díjat a Dunkirknek sikerült megszerezni, viszonylag egyszerűen egyetlen kihívója talán a Nyomd bébi nyomd! Volt.

Legjobb hang keverés jelöltjei: Dunkirk, Nyomd bébi nyomd!, A víz érintése, Szárnyas fejvadász 2049 és Star Wars VIII. A díjat itt is a Dunkirk szerezte meg.

Legjobb látványterv jelöltjei: A víz érintése, A legsötétebb óra, Szárnyas fejvadász 2049, A szépség és a szörnyeteg, Dunkirk. A legjobb látványtervért járó díjat A víz érintése kapta. Kihívóji A legsötétebb óra, valamint Szárnyas fejvadász 2049 volt.

Legjobb női mellékszereplő jelöltjei:  Allison Janny – Én, Tonya, Leslie Manvill – Fantomszál, Laurie Metcalf – Lady Bird, Mary J. Blige – Mudbound, Octavia Spencer – A víz érintése. Allison Janny első jelölésével meg is szerezte a “kis szobrocskát”. Ez a díj is papír formának hódolt.

Legjobb idegen nyelvű film jelöltek: (Chile) A Fantastic Woman, (Svédország) Négyzet, (Oroszország) Szeretet nélkül, (Magyarország) Testről és lélekről, (Libanon) The Insult. Nagyon szurkoltam a Magyar sikernek, viszont maga Enyedi Ildikó is kijelentette, hogy nem tartja esélyesnek a filmet a győzelemre, ennek ellenére nagyon örült, hogy egyáltalán jelölték a díjra. A díjat végül az A Fantastic Woman című chilei alkotás kapta.

Legjobb rövid animációs film jelöltek: Dear Basketball, Lou, Garden Party, Negative space, Revolting Rhymes. A győztes a Dear Basketball lett, amiért Kobe Bryant világhírű kosárlabdázó kapott díjat. Mikor meghallottam, hogy kimondták a nevét teljesen meglepődtem, a filmet egyből elástam (hogy mennyire is rossz lehet), ezek után megnéztem az interneten és pozitívat csalódtam benne. Nem korszak alkotó, de nem is olyan rossz, mint gondoltam.

Legjobb animációs film jelöltjei: Coco, Loving Vincent, Breadwinner, Ferdinánd (Bébi úr bár még mindig próbálom megérteni, hogy miért is). A díjat egyértelműen a Coco kapta nem tudok mit hozzáfűzni, csak annyit, hogy mindenki menjen és nézze meg a filmet, de most azonnal!

Legjobb látvány/vizuális effektusok jelöltek: Majmok bolygója: Háború, Szárnyas fejvadász 2049, Star Wars VIII, A galaxis örzői vol. 2, Kong: Koponya sziget. A díjat a Szárnyas fejvadász 2049 kapta.

Legjobb vágás jelöltjei: Dunkirk, Nyomd bébi nyomd!, Én, Tonya, Három óriásplakát…, A víz érintése. Itt is a papírforma győzedelmeskedett, azaz a Dunkirk kapta meg a díjat.

Legjobb rövid dokumentumfilm jelöltjei: Edith+Eddie, Heaven Is a Traffic Jam on the 405, Heroin(e), Knife Skills, Traffic Stop. A díjat  a Heaven Is a Traffic Jam on the 405

Legjobb rövidfilm jelöltjei: The Silent Child, Watu Wote: All of us, The Eleven O’Clock, My Nephew Emmet, DeKalb Elementary. A díjat pedig a The Silent Child kapta.

Legjobb adaptált forgatókönyv jelöltjei: Szólíts a neveden, Mudbound, Elit játszma, The Disaster Artist, Logan. Bár nagyon örültem volna, ha ebben a kategóriában a Logan nyer, mert elképesztően imádom a Marvel filmeket, illetve képregényeket. A képregény, ami alapján a Logan készült, még olvastam is, de díjat végül a Szólíts a neveden kapta.

Legjobb eredeti forgatóköny jelöltjei: Három óriásplakát…, Tűnj el!, Lady Bird, A víz érintése, Rögtönzött szerelem. A díjat a Tűnj el kapta, a díjra viszont esélyes volt még a Három óriásplakát…  is.

Legjobb operatőri munka jelöltjei: Szárnyas fejvadász 2049, A víz érintése, Dunkirk, Mudbound, A legsötétebb óra. A díjat a Szárnyas fejvadász 2049 kapta, esélyes volt még A víz érintése és a Dunkirk.

Legjobb zene jelöltjei: A víz érintése, Fantomszál, Dunkirk, Star Wars VIII, Három óriásplakát… Bár mindegyik fil zenéje elképesztő volt (minden tiszteletem a szerzőké) a díjat csak A víz érintése kapta meg.

Legjobb eredeti betétdal jelöltjei: Remember Me (Coco), Mighty River (Mudbound), Mystery of Love (Szólíts a neveden), This Is Me (A legnagyobb Showman), Stand Up For Something (Marshall). A betétdalok előadtaák élőben, mint díjak közti átvezetőket, így mégegyszer meg lehetett hallgatni őket. Meg kell mondanom egytől egyig kiválóak voltak, bár egyik dal sem volt az én stílusom, még is élveztem végighallgatni őket. A díjat viszont a Remember Me a Cocoból nyerte meg, a dal nem csak egy dal a filmben, hanem az egyik legjelentősebb elem.

Legjobb rendező jelöltek: Guillermo del Toro, Christopher Nolan, P.T. Anderson, Greta Gerwig, Jordan Peele. A díjat egyértelműen Guillermo del Toronak Kellett megkapnia, viszont a díjar nem kifejezetten ezért a filmjéért kapta, hanem egyben régebbi alkotásaiért (pl.: A faun labirintusa).

Legjobb férfi főszereplő jelöltek: Gary Oldman – A legsötétebb óra, Daniel Day Lewis – Fantomszál, Daniel Kaluuya – Tűnj el!, Timothée Chalmet – Szólíts a neveden, Denzel Washington – A jogdoktor. GARY OLDMAN nem tagadom odavagyok a mester munkásságáért, annyi jó alkotást hozott már, hogy már nagyon régóta megérdemelte az Oscart (nagyon, nagyon régóta).

Legjobb női főszereplő jelöltek: Frances McDormand – Három óriásplakát…, Sally Hawkins – A víz érintése, Margot Robbie – Én, Tonya, Saoirse Ronan – Lady Bird, Maryl Streep – A Pentagon titkai. A díjat Frances McDormand kapta. Egyértelmű volt, hogy neki kell nyerni nem tudok mást mondani.

Legjobb film jelötek: A víz érintése, Három óriásőplakát Ebbing határában, Dunkirk, Fantomszál, Lady Bird, Tűnj el!, A legsötétebb óra, Szólíts a neveden, A Pentagon titkai. A díjra szerintem két film volt esélyes A víz érintése és a Három óriásőplakát Ebbing határában, ha az egyik is megnyerte volna a díjat én nagyon boldog lettem volna, és így is történt. A díjat A víz érintése kapta meg.

Guillermo del Toro pontosan 5:49-kor befejezte a beszédét, és véget ért a gála. Összegezzünk:

A víz érintése egyértelműen az est éllovasa volt összesen 4 díjat szerzett be utána jött a Dunkirk 3 díjjal utánuk holt versenyben három film a Három óriásőplakát Ebbing határában egy jó karakter drámáoz hűen a színészek szereztek díjat, A Coco, és A legsötétebb óra szintén 2 díjat szerzett. Ez let volna a “rövid” összefoglalóm a 2018-as 90. Oscar gáláról.

Fischer Máté