Szabad a vers!

palyazati_felhivas_szabad_a_vers_ok
szabadavers_plakata3

2018 a Családok éve. E rendezvénysorozat keretében az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága Szabad a vers! címmel, országos verspályázatot hirdet általános iskola felső tagozatos és középiskolás tanulók számára, nagy költőink családhoz köthető, családról, családtagokról, kötődésekről szóló verseinek újragondolására, átfogalmazására. A pályázat célja diákok versolvasási kedvének felkeltése azáltal, hogy átfogalmazásukban megmutathassák, értik és átérzik a vers mondanivalóját, képesek vele azonosulni, de ők máshogy közölnék, más szavakkal adnák át a választott vers lényegi mondanivalóját, azokat az érzéseket, amiket nap, mint nap ők is megélnek. Alkotásukhoz szabadon választhatnak a verselés fajtái között és ezeken kívül akár a rap, vagy slam poetry műfajú költeményeket is készíthetnek. A mű elkészültét követően az osztály bevonásával az alkotást elő kell adni és videóra rögzíteni.

Az átdolgozásra kiválasztott 12 vers a következő: Petőfi Sándor: Egy estém otthon; Petőfi Sándor: István öcsémhez; Arany János: Családi kör; Arany János: Itthon; Ady Endre: Őrizem a szemed; Móra Ferenc: Mártonka levele; Kaffka Margit: Petike jár; Weöres Sándor: Buba éneke; Szabó Lőrinc: Lóci óriás lesz; Kosztolányi Dezső: Most harminckét éves vagyok; Kosztolányi Dezső: Lásd, kisfiam, ezt mind neked adom most; József Attila: Mama.

Az újra gondolt alkotásokat április 11. 0:00 -május 11. 24:00 között lehet benyújtani. A felhívásra beérkező pályázatokból 4 fős szakmai zsűri, illetve a közönség választja ki a neki leginkább tetszőt. A zsűri választottja, valamint a közönségszavazás legtöbb szavazatot kapott nyertese családjával egy hosszú hétvégét tölthet el a festői Szentendrei-sziget legstílusosabb szálláshelyén a Rosinante Fogadóban. Az egyéni győzteseket segítő osztályok nyereménye egyenként 1 millió Ft értékű osztálykirándulás. A közönségszavazás 2. és 3. helyezettjei 50.000, illetve 30.000 Ft értékű szabadon felhasználható élménycsomagokkal gazdagodnak.

A részletes pályázati kiírás: csaladokeve.hu/szabadavers, további információk, ötletek, videófelhívás és egyéb érdekes, a pályázatot segítő tartalmak pedig a facebook.com/csaladokeve2018 oldalon érhetők el.

A fentiekkel kapcsolatban megkérem Önt, hogy legyen szíves bevonni az intézmény releváns oktatóit, valamint az iskola közösségét a pályázat népszerűsítésébe annak érdekében, hogy valamennyi tanulóhoz eljusson az információ, minél szélesebb körű részvételt biztosítva. Kérjük, hogy lehetőség szerint az iskola online-felületein, közösségi oldalain is népszerűsítsék a pályázatot, melyhez mellékletként csatolva találhatnak egy plakátot, valamint e plakát kinyomtatásával és iskolában való kifüggesztésével is segíthetik a figyelemfelhívást.