Nyelvvizsga lehetőségek Magyarországon

Nyelvvizsgázni szeretnél, de nem tudod, hogyan kezdj neki, vagy egyáltalán milyen lehetőségeid vannak? Összegyűjtöttünk számotokra gyakran felmerülő kérdéseket és válaszokat, hasznos tippeket és weboldalakat, ahol többet megtudhattok a nyelvtanulásról és a vizsgákról.

Általános ismertetés:

„Az ECL nyelvvizsgák közül az angol és a német államilag elismert, az olaszból, franciából, spanyolból, héberből, szlovákból, lengyelből, románból, bolgárból, csehből, oroszból, horvátból vagy szerbből szerzett bizonyítványt pedig honosítással, kiegészítő vizsga nélkül fogadtathatjátok el. A TELC vizsgái közül szintén az alap- (B1), közép- (B2) és felsőfokú (C1) szintű angol és a német államilag elismert, a francia, olasz, orosz, spanyol vagy török nyelvből szerzett alap- vagy középfokú bizonyítványt honosítjátok.

Az angolszász egyetemek által gyakran felvételi követelményként szabott TOEFL-nyelvvizsgát honosítanotok kell, ha államilag elismert nyelvvizsga bizonyítványt szeretnétek. A City & Guilds általános angol nyelvvizsgáján egy államilag elismert és egy nemzetközi bizonyítványt is kaptok. Ugyanez igaz a Goethe Institut alap-, közép- és felsőfokú német nyelvvizsgáira, illetve az Euroexam Nyelvvizsga Központ angol és német vizsgáira is.

A British Council nemzetközi nyelvvizsgái közül az IELTS-vizsgát honosítanotok kell, az alap- (B1), közép- (B2) és felsőfokú (C1 vagy C2) Cambridge ESOL vizsga viszont Magyarországon is akkreditált.

A Francia Intézetben olyan nemzetközi francia nyelvvizsgát tehettek, amelyet Magyarországon is elfogadnak, honosítás nélkül. A B2-es szintű vizsga a francia egyetemek, főiskolák felvételi tesztjét is kiváltja. Az ELTE Idegen nyelvi Továbbképző Központ Origó nyelvvizsgáján és a BME nyelvvizsgáin is államilag elismert bizonyítványt kaptok.”

(Az eduline.hu cikke)

 

Nyelvvizsgaközpontok:

BME Nyelvvizsgaközpont

BME nyelvvizsgák általános nyelvvizsga, kétnyelvű

  • vizsgatípusok: szóbeli, írásbeli, komplex
  • nyelvek: angol, francia, holland, német, olasz, orosz, spanyol

 

British Council Hungary

University Of Cambridge ESOL nyelvvizsga egynyelvű

  • vizsgatípusok: komplex
  • nyelvek: angol
  • külföldi vizsga: ESOL/PET – alapfok

ESOL/FCE – középfok

ESOL/CAE – felsőfok

ESOL/CPE – felsőfok

 

City & Guilds Vizsgaközpont

City & Guilds vizsgarendszer egynyelvű

  • vizsgatípusok: komplex
  • nyelvek: angol

“A Közös Európai Referenciakeret 6 szintjére kidolgozott vizsga számos előnyt nyújt felvételihez, diplomához, hazai és külföldi tanulmányokhoz, munkavállaláshoz. Felépítésében az egyszerűségre törekszik, és az általános, kommunikatív angol nyelvtudást méri hétköznapi, életszerű feladatokkal. A vizsga alatt egynyelvű szótár használata megengedett. A City & Guilds vizsgaközpont korszerű oktatási segédanyagokkal, letölthető mintafeladatokkal és online tanfolyamokkal segíti a vizsgára való felkészülést.

A City & Guilds angol nyelvvizsgát a világ több mint 70 felsőoktatási intézményében és számos cégen belül elismerik, valamint Európa több országában, államilag elismert nyelvvizsgának számít.

Az új vizsga Listening, Reading és Writing és Speaking részekből áll. A nyelvvizsgát csak komplexen lehet letenni, tehát mind a 4 rész sikeres letétele után kap a hallgató államilag elismert bizonyítványt.”

A nyelvvizsga előnyei

  • nemzetközileg elismert egynyelvű nyelvvizsga
  • ideális választás hazai és külföldi tanulmányokhoz, munkavállaláshoz
  • a gyakorlati, kommunikatív nyelvtudásra helyezi a hangsúlyt
  • a feladatok hétköznapiak, életszerűek
  • a vizsga alatt egynyelvű szótár használata megengedett
  • a vizsgára a legtöbb általános segédanyagból fel lehet készülni, minimális vizsgaspecifikus felkészülést igényel
  • a szóbeli vizsgán tanár-diák párbeszédek zajlanak
  • online vizsgafelkészítő tanfolyam fejlett beszédfelismerő szoftverrel
  • versenyképes vizsgadíjak

 

ELTE Idegennyelvi Továbbképző Központ

ORIGO nyelvvizsga kétnyelvű

  • vizsgatípusok: szóbeli, írásbeli, komplex
  • nyelvek: angol, arab, cigány (beás), cigány (lovári), cseh, eszperantó, finn, francia, horvát, japán, kínai, latin, német, ógörög, olasz, orosz, román, spanyol, szerb, szlovák, szlovén, török, újgörög, svéd, dán

ORIGO nyelvvizsga egynyelvű

  • vizsgatípusok: szóbeli, írásbeli, komplex
  • nyelvek: eszperantó, magyar

“Az ITK-ORIGO államilag elismert, kétnyelvű vizsgarendszer, amely a felvételi eljárásban többletpontot ér, Magyarországon mindenütt elfogadott, diplomakiváltáshoz és munkavállaláshoz egyaránt megfelelő. Az írásbeli és szóbeli részvizsgák külön is letehetők, komplex C típusú vizsga írásbeli és szóbeli részből áll.

Pontozás: A sikeres vizsgához min. 60%-ot kell teljesíteni a vizsgázónak.

A vizsgáról további információk (vizsgahelyek, vizsgaszervezés) a www.itk.hu oldalon olvashatók.

Kinek ajánlott?

Egyesek szerint az Origó a legnehezebb vizsga mindközül, ugyanis a pontozásnál a rossz válaszokra mínusz pontokat is osztogatnak, ezért mind írásban, mind szóban is fel kell készülni a nyelvtan helyes használatára. Olyan tanulóknak ajánlott, akik nagy és stabil szókinccsel rendelkeznek; akik szeretik a fordítást. Összességében, akiknek nagy rálátásuk van a nyelvtani rendszerre.”

 

Euro Nyelvvizsga Központ

Euro nyelvvizsga kétnyelvű

  • vizsgatípusok: szóbeli, írásbeli, komplex
  • nyelvek: angol, német

“Az EUROEXAM nyelvvizsgarendszert az International House fejlesztette ki. Egy- és kétnyelvű változata van, amelyek közül választani lehet. Mindenütt érvényes, államilag elismert bizonyítványt ad.

Vizsgaszintek: alapfok, középfok, felsőfok.

Pontozás: A sikeres vizsgához min. 60%-ot kell teljesíteni a vizsgázónak.

A vizsgáról további információk ( vizsgahelyek, vizsgaszervezés ) a www.euroexam.org oldalon olvashatók.

Kinek ajánlott?

Az Euroexam olyanok tanulóknak ajánlott, akik erősek a kommunikációban, kétnyelvű vizsga esetén – fordításban és közvetítésben.”

 

Goethe-Institut Budapest

Goethe-Institut vizsgarendszere egynyelvű

  • vizsgatípusok: komplex
  • nyelvek: német
  • külföldi vizsga: Zertifikat Deutsch (ZD) – alapfok

Goethe-Zertifikat B2 – középfok

Goethe-Zertifikat C1 – felsőfok

 

Osztrák Intézet Budapest Nonprofit Kft.

Österreichisches Sprachdiplom Deutsch ÖSD egynyelvű

  • vizsgatípusok: komplex
  • nyelvek: német
  • külföldi vizsga: Zertifikat Deutsch – alapfok

Mittelstufe Deutsch – középfok

Oberstufe Deutsch – felsőfok

 

Pécsi Tudományegyetem, Idegen Nyelvi Titkárság

ECL nyelvvizsga egynyelvű

  • vizsgatípusok: szóbeli, írásbeli, komplex
  • nyelvek: angol, magyar, német

“Az ECL (=European Consortium for the Certificate of Attainment in Modern Languages) nyelvvizsga az Európai Uniós tagországok konzorciuma által létrehozott nemzetközi, egynyelvű nyelvvizsgarendszer, így nemzetközi és államilag elismert bizonyítványt is kapnak a vizsgázók. Az ECL nyelvvizsga azt méri, hogy a jelölt képes-e a különféle mindennapi élethelyzetben, a hivatással/fogalalkozással összefüggő, illetve személyes/magánéleti szituációkban szóban és írásban kommunikálni. Az ECL nyelvvizsgarendszerben nem csak komplex vizsgát lehet tenni, lehetőség van csak írásbeli, illetve csak szóbeli részvizsgára jelentkezni.Amennyiben a vizsgázó komplex vizsgára jelentkezik, de csak a vizsga egyik, vagy másik része sikeres, a sikeres vizsgarészről kap részvizsga-bizonyítványt.

A nyelvvizsga akkor sikeres, ha a vizsgázó a maximális pontszám legalább 60%-át eléri.

A vizsgáról további információk ( vizsgahelyek, vizsgaszervezés ) a www.ecl.hu oldalon olvashatók.

Kinek ajánlott?

Ami megkülönbözteti ezt a nyelvvizsgát a többitől az a tény, hogy nem tartalmaz nyelvtani feladatot, így elsősorban azoknak ajánlott, akik jobbak az olvasott és hallott szövegértés terén.. A hallott szövegértési feladat itt azonban nehéz, dialektusban beszélő szereplők és háttérzajok nehezíthetik a listeninget. A szóbeli része a vizsgának azonban könnyebben teljesíthető.”

 

Tudományos Ismeretterjesztő Társulat

TELC nyelvvizsga egynyelvű

  • vizsgatípusok: szóbeli, írásbeli, komplex
  • nyelvek: angol, német
  • külföldi vizsga: TELC English C1 – felsőfok

TELC Deutsch C1 – felsőfok

telc Deutsch B2 – középfok

telc English B1 – alapfok

telc Deutsch B1 – alapfok

telc English B2 – középfok

 

“A The European Language Certificates (TELC) Európa szerte elfogadott nemzetközi nyelvvizsgarendszer, melynek főbb jellemzője a kommunikativítás és a köznapi élethelyzetekben előforduló szituációk megfelelő alkalmazása. A vizsga sikeres teljesítése esetén a vizsgázó nemzetközileg elismert bizonyítványt kap kézhez, mely egyúttal Magyarországon államilag elismert, így érettségihez, felvételihez,diplomakiadáshoz és munkavállaláshoz egyaránt felhasználható.

Legnagyobb előnye, hogy a szóbeli részére időszakosan kerül sor, mindenkit visszahívnak egy adott időpontra, tehát nem kell egész nap bent várakozni.

Vizsgaszintek: alapfok, középfok, felsőfok.

Pontozás: A sikeres vizsgához min. 60%-ot kell teljesíteni a vizsgázónak.

A vizsgáról további információk ( vizsgahelyek, vizsgaszervezés ) a www.telc.hu oldalon olvashatók.

Kinek ajánlott?

A TELC nem a legkönnyebb vizsgák közé tartozik, mindenképpen olyan nyelvtanulóknak ajánlott, akik főként az írott, de a hallott szövegértés terén is erősek , akik jól és gyorsan tudnak olvasni, és általában véve jól bánnak az idővel.”

 

 IELTS nyelvvizsga

“International English Language Testing System (IELTS) egy külföldi egyetemeken elfogadott nemezetközi nyelvvizsga bizonyítvány.

A vizsga ugyanúgy két részből áll (szóbeli nyelvvizsga és írásbeli nyelvvizsga) mint a legtöbb magyarországi nyelvvizsga. Az IELTS nyelvvizsga egy 0-9 pontos skálán méri az angol nyelvtudást.

Pontozás: B1: 4.5-5.0, B2: 5.5-6.5, C1: 7.0-8.0, C2: 8.5-9.0

A vizsgáról további információk (vizsgahelyek, vizsgaszervezés) a www.britishcouncil.org/hu oldalon olvashatók.”

(forrás: http://www.oktatas.hu/nyelvvizsga/nyelvvizsgara_keszuloknek/nyelvvizsga_tipusok_szintek)

 

Gyakori kérdések:

„Mi a különbség az egynyelvű és kétnyelvű nyelvvizsgák között?

Különbség az egyes vizsgák között abban van igazán, hogy egyes rendszerek tesztelik a magyar és idegen nyelv közötti közvetítési (pl. írásban a fordítási) készséget is, mások viszont nem Azok a vizsgák, amelyeken előfordul írásban, vagy szóban a közvetítési feladat, azok kétnyelvűek, amelyeken ilyen feladat nincs, azok az egynyelvű nyelvvizsgák. Legtöbb célra mind az egynyelvű, mind a kétnyelvű bizonyítvány alkalmas.”

 

„A honosítás a külföldi nyelvvizsga bizonyítvány magyar nyelvre történő lefordítását jelenti?

Nem, a honosítás egy külföldi nyelvvizsga bizonyítvány minősítése, amivel azt rögzítjük, hogy az adott bizonyítvány ugyanolyan (és ugyanazokra az előnyökre jogosít), mint az államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítvány.”

 

„A Magyarországon szerzett nyelvvizsga-bizonyítványt elfogadják külföldön, ha ott szeretnék tanulni vagy dolgozni?

Nem, a külföldi befogadó általában előírja, hogy melyik nyelvvizsgához köti a foglalkoztatást, felvételt. Ez országonként eltérő lehet.”

 

„Milyen szintű nyelvvizsgának felel meg a középszintű érettségi idegen nyelvből?

Semmilyen, nyelvvizsgával csak az emelt szintű érettségi egyenértékű, az is csak 60-100 %-os teljesítés esetén.”

 

„Várható-e, hogy a magyar, államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítvány egységes kezelést kap az Unióban?

 

Az Európai Unió közösségi szinten nem szabályozza a nyelvtudást igazoló bizonyítványok elismerését, a közösségi jog tehát nem rendelkezik erről. Az egyes tagállamok saját hatáskörükben szabályozzák, vagy nem szabályozzák a tagállamon kívül szerzett nyelvvizsga-bizonyítványok elismerését, értékelését. Ebből következik, hogy a Magyarországon szerzett nyelvvizsga-bizonyítványokat az Európai Unió tagállamai eltérően értékelhetik.”

forrás: http://www.oktatas.hu/nyelvvizsga/nyelvvizsgaztatasi_akkreditacios_kozpont/gyakori_kerdesek#

 

Hasznos szakszavak:

akkreditáció: annak az eljárásnak a neve, amelynek során az erre felhatalmazott testület egy-egy magyarországi vagy külföldi vizsgaközpont által működtetett vizsgarendszerről és magáról a vizsgaközpontról megállapítja, hogy az szakszerű-e, megalapozott-e, valamint a törvényi előírásoknak maradéktalanul megfelel-e.

általános nyelvvizsga: a vizsgázók nyelvi teljesítményét mindennapi tevékenységek és élethelyzetek körében mérő egy- vagy kétnyelvű nyelvvizsga.

egynyelvű komplex nyelvvizsga: szintenként legalább négy készséget mér (beszédértés, beszédkészség, íráskészség és írott szöveg értése). A közvetítési (mediációs) készségeket nem méri, ennek következtében ezek a készségek a vizsga végeredményét nem befolyásolják.

kétnyelvű komplex nyelvvizsga: szintenként legalább öt készséget mérő (beszédértés, beszédkészség, íráskészség, írott szöveg értése és közvetítési készségek) nyelvvizsga.

részvizsga(-bizonyítvány): azt a lehetőséget jelenti, hogy a komplex vizsgát szervező vizsgaközpont saját belátása szerint kiadhat két, egymást kiegészítő részvizsga-bizonyítványt is. Részvizsgát vizsgarendszerként önmagában akkreditáltatni nem lehet.

szaknyelvi vizsga: egy- vagy kétnyelvű nyelvvizsga, amely minden idegen nyelvi készséget szakterülethez kötötten, szakmai tevékenységhez kapcsolódó feladatokkal mér. Fókuszában annak vizsgálata áll, hogy a vizsgázók milyen mértékben képesek egy adott nyelv hétköznapitól eltérő, sajátos cél(ok)ból, sajátos helyzet(ek)ben, sajátos feladat(ok) megoldásának érdekében, az adott szakterületre jellemző (szakmai) háttérismeretek birtokában, írott és íratlan nyelvi és társadalmi szabályok, normák és konvenciók szerint történő használatára.

(forrás: http://www.oktatas.hu/nyelvvizsga/nyelvvizsgara_keszuloknek/alapfogalmak)

Tippek a vizsgára való készüléshez:

 

Előnyszerzés hobbikkal

„Akik már több éve játszanak számítógépes stratégiai játékokkal, vagy napi szinten barangolnak az Interneten vagy kedvenc dalszövegeiket rendszeresen megszerzik és lefordítják, esetleg otthon hatalmas DVD vagy CD gyűjteményük van és ezeket a filmeket felirattal nézik meg, szinte behozhatatlan előnnyel rendelkeznek a többiekhez képest.

Hogyan tanulj szavakat?

Az angolban különösen érdemes szavak helyett kifejezéseket tanulnod. Egyrészt mert így eredményesebb, valamint ha magyarból szó szerint fordítasz angolra, szinte biztos, hogy nem sikerül angolosan kifejezni magad. Ha kifejezéseket tanulsz, akkor legalább a mondatok egy jelentős része adott lesz. Így van kapacitása az agyadnak máson gondolkodni – mondjuk azon, hogy mit is szeretnél mondani. Még egy fontos figyelmeztetés: magyarról tanulj angolra! Rengeteg angol szöveggel találkozunk itt-ott az üzletek cégtáblájától kezdve a számítógépes programokon át az Internetig. Emiatt sokkal könnyebben megy az angol szöveg értése, mint a magyar angolra fordítása. Ellensúlyozd ezt azzal, hogy a magyarról tanulsz angolra!

Hogyan szótárazz?

A szótárazásnál a legfontosabb dolgok a következők:

– ha igéről van szó, nézd meg, mi a 2. és 3. alakja

– milyen kifejezéseket lehet vele képezni

– milyen prepozíciókat lehet hozzá használni és pontosan hogyan

– mi a főnév, jelző és határozó párja

– hogyan ejtjük ki

 

Használj hangos szótárt!

Egy szabályt mindig tarts be: ne ejts ki egy ismeretlen angol szót, addig, míg nem tudod biztosan, hogyan kell kiejteni! A rosszul kiejtett szó rögzül és utána sokszoros munka a korrigálás. Régebben a kiejtési jeleket tanultuk meg, manapság már ezek helyett vehetsz magadnak olyan szótárt, amelyik kiejti a szavakat, vagy esetleg felolvassa a példamondatokat!

 

A kulcs a rendszeresség

A kitartás a nyelvtanulás egyik legfontosabb eleme! Próbáld beépíteni a mindennapjaidba az angol nyelv tanulását. Fontos a megfelelő stratégia, és annak következetes végrehajtása. Tervezz, állíts fel magadnak egy órarendet és tartsd be. Minden nap minimum 15 perc, már ennyi idő is elég ahhoz, hogy eredményeket érj el, a fontos az, hogy ez idő alatt csak az angolra koncentrálj és az, hogy soha ne hagyd ki a napodból.

 

Hogyan készülj az egyes nyelvvizsga feladattípusokra?

Szövegértés: A szövegértés lényege, hogy újságcikk nehézségű szöveget kell megértened, és a témával kapcsolatban kérdésekre válaszolnod, vagy szöveg részleteket összepárosítanod, esetleg a szövegből bizonyos kulcs-szempontokat megértve az egyes szövegeket bekategorizálni Érezted már úgy, hogy minden szót ismersz a mondatban, de mégsem érted azt? Az angol nyelv gyönyörűen strukturált nyelv: ha rájössz a logikájára, a dolog hirtelen érthetőbbé válik. Először is van egy állítmány a mondatban, és van egy csomó olyan szó, ami olyan, mintha az lenne (ige alakú), de nem az. Fel kell tudnod ismerni ezeket. Képesnek kell lenned megtalálni az alanyt a mondatban, és fel kell ismerned a bővítményeit, ami nem ritkán az egész mondatot kiteszi. A vizsga előtt két-három hónappal már érdemes konkrét vizsgafeladatok sorát megoldanod!

 

Íráskészség: Itt jön be az a szókincs, amit használni is tudnod kell. Két dolgot szigorúan tilos: hogy szó szerint fordíts angolra és hogy pusztán szavakat írj ki a szótárfüzetbe. Az angolban muszáj kifejezéseket tanulni! A felkészülésnél jelentősége van annak, hogy tudd, hogy mi alapján fogják pontozni a levélírási feladatod. Ha ugyanis ismered a kritériumokat, tudni fogod, mire kell oda figyelned. Amit általában értékelnek: – tartalom, vagyis minden benne van-e, amit a feladat előír, és megfelelő módon, vagy esetleg félreértettél valamit; – kommunikatív hatékonyság/érték, vagyis, hogy a feladatban előírtakat mennyire “angolosan” teljesítetted a nyelvezet megfelelően – hivatalos/személyes-e, és a levélírás formai szabályait betartottad-e; – nyelv, vagyis a hibáid száma és minősége.

 

Hallás utáni megértés (auditív): Ezen a részen csúszik el a legtöbb nyelvtanuló, ezért a tanácsunk: a gondosan felkészülés! Olvashattál már a hangos szótár használatáról, a tv és a filmnézésről idegen nyelven. Emellett azonban kérj a tanárodtól hanganyagot a szöveg leiratával és auditív feladatlapokkal. Ha van auditív anyagod, a következőket kell tenned: olvasd el a kérdéseket a feladatlapon, memorizáld őket; erre van két perced. Ezután hallgasd meg a szöveget egyben, majd van 5 perced kitölteni a feladatlapon, amit tudsz. Ezután még egyszer meghallgathatod a szöveget, és megint van 5 perced a végén kitölteni a maradék kérdést. Ezután fogd a szöveg leiratát és mintegy szövegértési feladatként ellenőrizd le a válaszaidat (ha szükséges, használhatsz szótárt). És most jön a legfontosabb rész: jó pár alkalommal hallgasd meg a szöveget, úgy, hogy előtted van a leirata és követed a szemeddel. Ez segít a legtöbbet: idővel rááll a füled az angol kiejtésre. Vigyázz! Egy idő után az agyad kikapcsol. Ilyenkor tarts szünetet, mert amit csinálsz, puszta időpocsékolás, ha nem koncentrálsz rá 100%-ban. Már említettem, hogy vannak olyan egynyelvű szótárak, amikhez CD jár. Érdemes egy ilyenbe befektetni. A CD-n rajta van a brit és az amerikai kiejtése a szavaknak, melegen ajánlom ezt minden nyelvtanuló figyelmébe, nyelvvizsga előtt és főleg utána! A CD-n még mondat diktálási feladatok is szoktak lenni, ezekkel istenien lehet készülni a vizsgára. Ezek mellett igen hasznosak az ún. „hangos könyvek”, amelyek kifejezetten nyelvtanulóknak szólnak.”

(forrás: http://www.myschoolnyelviskola.hu/?page_id=45)

 

Hasznos linkek:

http://eduline.hu/nyelvtanulas/2013/11/1/Ezeket_a_nyelvvizsgakat_fogadjak_el_Magyaro_VCZU1M

http://www.myschoolnyelviskola.hu/

http://www.oktatas.hu/

http://www.UNESCO.hu/

euroexam.orgielts.org

www.telc.hu

https://www.budapest.oesterreichinstitut.hu

goethe.de/ungarn

Farkas Johanna 11. d