Gólyatábor – a valóságban

Egész nyáron a gólyatábort vártam. Nagyon izgultam, hogy milyenek lesznek az új osztálytársak és milyen programokra számíthatok. Mikor végre elérkezett a „nagy nap”, és beléptem az iskolába, hogy regisztráltassam magam, odaugrott hozzám az egyik animátor, és azt mondta, hogy az elkövetkezendő napokban úgy kell köszönni, hogy „Csíkosz” (végül kiderült, hogy ez a bizonyos „Csíkosz” lesz az istenünk három napon át, aki egy zebra alakjában testesült meg).

Minden osztálynak meghatározott színű pólót kellett viselnie, hogy könnyebben tudjanak megkülönböztetni minket. Felszálltunk a buszokra, és elindultunk a nagy ismeretlenbe.

Mikor a busz begördült a tábor területére, Tábor Erzsi, a táborvezető buzgó integetését láttuk, miközben szemügyre vettük a táborhelyet, amely kísértetiesen hasonlított a Percy Jackson könyvében szereplő tájra. Ezt követően beosztottak bennünket a házakba (Sári szerint pont úgy, mint a Herry Potterben). Épp, hogy berendezkedtünk, már érkeztek is az animátorok. Minden szoba „kapott” egyet. Az Ifik, hogy izgalmasabb legyen a „csatépítés”, úgy döntöttek, hogy a fiúk lány animátorral, a lányok pedig fiú animátorral „gazdagodnak”.

Az ebédlőben az első étkezésünk nagyon viccesen telt. Ahogy elfoglaltuk a helyünket, Tábor Erzsi beavatott bennünket az ebédelés fortélyaiba. Elsősorban tudatta velünk, hogy ő mindenkit túl tud kiabálni, ezért felesleges akár csak megpróbálni is bebizonyítani az ellenkezőjét. Majd következett a szabályok kihirdetése:

  1. A tálcákat a pultra tegyétek, és nehogy meglássak rajta evőeszközt vagy poharat!
  2. Az evőeszközöket a pulton lévő lavórba tegyétek!
  3. A poharakat a fémtálcára tegyétek! Ha nem ittátok meg a vizet, öntsétek a csapba, mert nekünk az is van!
  4. A sárga kukába a papírszemetet dobjátok, mert sok papírnemű étel lesz!
  5. A másik kukába az ételmaradékokat tegyétek bele, de nejlonokat nem szeretnék benne látni, mert a disznók azt nem szeretik!

Végezetül nagyon kedvesen megérdeklődte, hogy van-e kérdésünk. Alapvetően a három nap alatt Tábor Erzsi barátságosnak, szeretetreméltónak és segítőkésznek bizonyult.

Az animátorok nagyon sok érdekes és igen kreatív programmal készültek. A tábor az ókori görög istenek témaköre köré épült.

Számomra a legérdekesebb a tőzsdejáték volt, amelyben a csapatok állomásról állomásra haladtak, és különböző csapatépítő, logikai és ügyességi feladatot kellett megoldani. Az egyik feladatban 30 részvényért a focipályát a füvön hemperegve „jártuk” körbe. Berendezték a kaszinó termét egy szabadulós játéknak. Nagyon élveztük annak ellenére, hogy végül nem sikerült kiszabadulnunk. A legviccesebb feladat sorűn a fiúknak ki kellett sminkelniük a lányokat. A fiúknak el kellett magyarázni, hogy mi mire való, ami teljesen feleslegesnek bizonyult, mert igen sajátos módon használták a szemceruzát, szájfényt, rúzst, szempillaspirált… A végén úgy néztünk ki, mind a kalózboszik.

Kaptunk az egész osztálynak szóló feladatokat is:

  • osztályzászló készítés
  • kántálás
  • osztálytánc

Az esti programok, pl. a vetélkedőket, a közös éneklést, az animátortáncot és az éjszakai erdei túrát élveztük a legjobban:

A hazafele úton meglátogattuk a híres soltvadkerti cukrászdát. Nagy volt a választék, vagy 40 féle fagylalt közül választhattunk.

Bár az osztályversenyt nem mi nyertük meg, mégis ez volt életem legjobb tábora.

                                                                                                             Urbán Zsuzsi