A projekthét, avagy a pince és a padlás rejtelmei

Projekthét. Aki nem a sulinkba járna, annak elmagyarázom, miről szól: egy olyan hét, amire a tanárok projekteket hirdetnek, a diákok pedig jelentkezhetnek az őket legjobban érdeklőre, és egész héten ebben az egy témában munkálkodnak. A hetedikeseket és nyolcadikosokat általában kirándulni viszik. ÁLTALÁBAN.

Ugyanis most az osztályom, a 8.a kivétel volt: az ofőnk fizika faktot kellett, hogy tartson, így nem tudott minket sehova elvinni.

Melyikre jelentkezzek? Annyi jó projekt van… arra, amelyikre a legtöbb haverom.

Az egyik iskola-felméréses projektre. Arra, amelyikben lemehetünk a pincébe.

Eljött a projekthét. Hétfő, reggel 7:45, a Neumann teremben kaptunk egy kis eligazítást, csapatokba rendeződtünk.

Befényképeztük a suli tervrajzait, hogy jobban meg tudjuk őrizni őket, tekintve, hogy az eredetik már-már muzeális értékűek, valamint igencsak érzékenyek. Feltettük őket a gépre, az adatokat (milyen géppel, mikor, melyik tervrajzot fotóztuk) bevittük egy táblázatba.

Lementünk a pincébe. A kazánházba, majd le oda, ahol régen üzemelt a légfűtéses rendszer. Másztunk, mértünk (na jó, én inkább a padlást segítettem felderíteni, mivel az alagsor ezen része kissé unszimpatikus volt nekem, és meg kell valljam, paráztam), rajzoltunk, végül ezeket az adatokat is bevittük a gépbe, rajzokon, 3D-s modellként, ahogy tudtuk.

Mivel a pincében sem mászkálhatunk örökké, úgy döntöttünk, a padlás felderítésében is segítünk. Egyes részek tele voltak régi cuccokkal (Megmondaná valaki, hogy mit keresett a padláson egy random nyomtatóalkatrész, egy pár régi festmény, és egy őskori pad?), más részek meg üresek voltak.

Mielőtt még valaki megkérdőjelezné, a sulifeltérképezésnek igenis volt értelme:

  • lézeres mérőeszközzel is mértünk
  • megtudtuk, mi van a díszterem felett (a csillár mellett álltunk, pontosabban a rögzítése körül)
  • kiderült, tényleg van egy „István szelleme”, ami egy darab vászon, Szent Istvánnal ráfestve, átlyukadva ‒ ez a padlás főbejárat feletti részén van

20170301_092107

20170301_094015

  • azt is megtanultuk, hova „NE LÉPJÜNK, MERT BESZAKAD A SZIGETELÉS”
  • láttuk, mennyi fura cucc van feldobálva a padlásra
  • megtudtuk, mi található az alagsorban (kazánház, régi légfűtéses rendszer, egy szekrényen „munkahelyi tízparancsolat” és egy Zámbó Jimmy koncert plakátja… xD)

20170227_083359

20170227_085511  20170227_085520

  • valamint most jobban ismerjük a sulit. Tudjuk, merre NE meneküljünk vészhelyzet esetén, tekintve, hogy eldugott/ mélyen/magasan lévő helyekről van szó. 😀

A projekthét a bemutatókkal zárult, ahol mindenki, akinek olyan projektje volt, aminek eredményét lehetett prezentálni, előadta.

Varga Lili 8.a